NUNS i NDNV osudili kampanju izvršne vlasti protiv redakcije Krika

22 Sep 2017

"Umesto da istraže navode KRIK-a o Vulinovoj kupovini stana, vlast pod svaku cenu brani ministra i vodi brutalnu kampanju protiv medija"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazili su danas zabrinutost zbog odnosa vlasti, uključujući i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, prema oštrim stranačkim napadima na portal KRIK povodom izveštaja o novcu ministra odbrane Aleksandra Vulina za kupovinu stana.

“Umesto da stanu u odbranu javnog interesa i da, u skladu s onim na šta ih obavezuju javne funkcije, podrže definitivno utvrđivanje odgovornosti u vezi sa objavljenim podacima o novcu, oni nastoje da zaštite poziciju ministra”, piše u saopštenju.

NUNS i NDNV taj slučaj smatraju vrlo ozbljnim napadom na slobodu javne reči.

“Od organa javne vlasti zahtevamo da promene pristup i stvore uslove da, umesto bespoštednih pritisaka na novinare i medije, na scenu stupe nadležni organi i utvrde odgovornost, pogotovo ako se ima u vidu da je autentičnost podataka o novcu kojim je Vulin platio stan neosporna, budući da nisu izmišljeni nego preuzeti od nadležnih organa i kontrolnih tela”, navela su dva udruženja.

NUNS i NDNV podsećaju da je KRIK izneo navode o novcu pozivajući se na podatke zvaničnih organa i kontrolnih tela, i da ti podaci nisu ni demantovani.

“Umesto toga, stranka na čijem je čelu Vulin povela je neprimerenu i brutalnu kampanju protiv KRIK-a i njegovog urednika Stevana Dojčinovića. Očekivali smo da će, u interesu zaštite slobode javnog govora, uslediti kritike zbog takvog ponašanja, ali se desilo potpuno suprotno – Vulin je dobio podršku i razumevanje čak i premijerke Brnabić”, navode dva udruženja.

NUNS i NDNV navode da je u demokratskom društvu uloga medija da, u javnom interesu, ukazuju na moguće nepravilnosti, dok su organi vlasti dužni da te nepravilnosti provere i sankcionišu ukoliko utvrde da su zaista učinjene.

“Neprimereno je i nedopustivo da se u demokratskom društvu na konkretne podatke koje mediji iznose odgovara otvorenim javnim pritiscima na te medije i njihove urednike”, piše u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!