NUNS i NDNV: Odbacivanje prijave za pretnje Draganu Janjiću dokaz da pravosuđe ne radi u skladu sa pravom

22 Mar 2018

"'Na Kalemegdan i metak u čelo' - poruka koja za Tužilaštvo nije pretnja po život"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) šokirani su odlukom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivičnu prijavu protiv NN lica koju je, zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti u ime Dragana Janjića, glavnog i odgovornog urednika novinske agencije Beta, podneo NUNS.

“Bezbednost Dragana Janjića bila je direktno ugrožena sponzorisanim objavama na pojedinim fejsbuk stranicama gde su nuđeni podaci o njegovoj adresi stanovanja i gde su mu upućivane otvorene pretnje. Ugrožavanje Janjićeve bezbednosti usledilo je nakon što je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, na konferenciji za medije povodom ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, između ostalih i Janjića. Direktan povod za pretnje potpredsedniku NUNS-a bila je njegova ocena da je ubistvo Olivera Ivanovića politički motivisano”, navodi se u današnjem saopštenju novinarskih udruženja.

NUNS i NDNV napominju da su Janjiću danima na fejsbuk stranici “Srbija NAŠA zemlja” upućivane pretnje kao što su “Na Kalemegdan i metak u čelo”, ali da je Tužilaštvo utvrdilo da “nema pretnji napadom na život ili telo oštećenog ili život ili telo njemu bliskih lica, da sadržaj istog ne sadrži neposrednu, jasnu i ozbiljnu pretnju,.t.j. nema subjektivnih i objektivnih obeležja krivičnog dela Ugrožavanja sigurnosti” te da “ne postoje osnovi sumnji da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Umesto pokretanja postupka, Janjić je upućen na krivično gonjenje podnošenjem privatne krivične tužbe nadležnom sudu, dodaje se.

“Iako ne neočekivana ovakva odluka Tužilaštva postala je već uobičajena praksa i predstavlja konačan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom“, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!