NUNS i NDNV: Novi udar vlasti na nezavisne medije

27 Sep 2017

Nova kampanja protiv nezavisnih medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorili su danas da je u toku nova kampanja vlasti, paradržavnih struktura i režimskih glasila protiv nezavisnih medija i to kroz “netačne kvaziistraživačke tekstove na kontroverznim portalima”.

Kako se navodi u saopštenju NUNS-a i NDNV-a, nova kampanja protiv nezavisnih medija za cilj ima “njihovo dodatno zastrašivanje i difamiranje”, a predstavlja i javni poziv na linč urednika i novinara tih medija, koji se “nalaze na raznim državnim crnim listama”.

“Kvaziistraživački tekst o nezavisnim medijima u Srbiji sa jednog niskofrekventnog portala koji je povezan sa kontroverznim biznismenom Stankom Subotićem Canetom – promptno su preneli svi režimski mediji, a akcija je očigledno unapred pripremljena, kao pokušaj da se relativizuju brojne afere i nezakonite radnje u koje su umešani predstavnici vlasti, a koje su upravo nezavisni mediji i istraživački centri u Srbiji razotkrili”, upozorava se u saopštenju.

Udruženja su ocenila i da pomenuti tekst predstavlja i “novi pokušaj pranja Subotićeve biografije”, kao i da služi za obračun sa njegovim neprijateljima.

“Među njima čak i sa onima koji nisu više među živima, odnosno koji su likvidirani”, piše u saopštenju.

Udruženja su dodala da su na meti “kvaziistraživačkog teksta” bile redakcije CINS-a, BIRN-a, KRIK-a, ANEM-a i drugi medijski centri i organizacije, ali i pojedine javne ličnosti i političari.

“Na meti ovog traljavog, predugačkog, beskrajno dosadnog, ali i beskrajno zlonamernog teksta, koji je kombinacija izanđalih fraza, neistinitih podataka i izvrnutih činjenica, kao i podataka dobijenih očigledno od tajnih službi, nalaze se i drugi koji su stali na žulj Aleksandru Vučiću – Rodoljub Šabić, Saša Janković, Dunja Mijatović”, naveli su NUNS i NDNV.

Dva udruženja su upozorila da je kampanja “opasna i deo je šire operacije gušenja slobode medija i ugrožavanja bezbednosti novinara koju vlast sprovodi već duže vreme”.

“Koliko god da je ta kampanja opasna, toliko je i bezidejna, kada je vlast prinuđena da za obračune sa svojim neprijateljima koristi takve autore i tekstove”, dodaje se u saopštenju.

Udruženja su saopštenje uputila i međunarodnim organizacijama i međunarodnoj zajednici.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!