NUNS i NDNV: Kriminalizacija konkursnog sufinansiranja u Bečeju

06 dec 2017

"Grupa tzv. medijskih stručnjaka u pojedinim lokalnim samoupravama odlučuje o trošenju novaca građana u medijskoj sferi, a u drugim dobijaju novac za svoju kooperativnost"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da su rezultati konkursa za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja u opštini Bečej, još jedan primer „obesmišljavanja, karikaturalizacije i kriminalizacije“ tog zakonskog rešenja.

Kako su saopštila dva novinska udruženja, najveći deo novca, milion i po od ukupno dva miliona opredeljenih sredstava dobio je TV Bečej, kojem je osnivač VTV Komnet, a koji je imao člana u bečejskoj komisiji, Vladimira Pavlovića.

NDNV je ukazao da je Pavlović svojevremeno bio isključen iz NDNV-a, jer je njegovo delovanje u komisijama „nespojivo sa ciljevima“ te organizacije.

Dodali su da iza TV Bečej stoji Vladan Stefanović, koji je takođe „uključen u sistemsko obesmišljavanje konkursnog sufinansiranje“, a koji je blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i koji je u javnosti poznat po političko-medijskim aferama.

„Karakteristika zloupotrebe konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja, koji se pretvorio u koruptivni mehanizam za finansiranje vlastima bliskih medijskih kuća i raznoraznih posredničkih agencija, jeste i organizovano delovanje sa vlastima povezane grupe tzv. medijskih stručnjaka, koji u pojedinim lokalnim samoupravama odlučuju o trošenju novaca građana u medijskoj sferi, a u drugim dobijaju novac za svoju kooperativnost“, navodi se u saopštenju.

U bečejskom slučaju 250.000 dinara prihodovao je i lokalni Radio Active, iza kojeg stoji Ferenc Berček, potpredsednik Udruženja radio stanica (RAB) Srbije, poznat po učešću u mnogobrojnim komisijama za dodelu sredstava čije su odluke bile protivzakonite.

Udruženja podsećaju da je Ferenc Berček bio i član komisije u Beogradu koja je ogromna sredstva dodelila medijima koji „svakodnevno, na najdrastičniji način“, krše Kodeks novinara Srbije, a upravo je poštovanje Kodeksa jedan od osnovnih kriterijuma za ocenu predloženog medijskog projekta i kapaciteta aplikanta.

Članica komisije u Bečeju bila je Katarina Filipović, koja je predložena ispred RAB-a, što kako ocenjuju udruženja, govori o sukobu interesa.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!