NUNS i NDNV: Grupe aktivista SNS zastrašivali novinare tokom izbora u Pećincima

25 dec 2017

"Srbija živi u atmosferi straha i nasilja, ugroženi sloboda izražavanja i demokratski procesi "

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su danas protestovali zbog zastrašivanja novinara tokom jučerašnjeg izbornog dana u Pećincima i onemogućavanja da prate izborni proces, koji je sproveden uz brojne incidente.

„Naše kolege bile su izložene brojnim zastrašivanjima, pretnjama i uvredama. Najoštrije protestujemo zbog toga što su novinarima Agencije Beta i VOICE-a grupe aktivista Srpske napredne stranke koji su juče praktično okupirale ulice Pećinaca – pretili, zastrašivali ih i fotografisali, kao što najoštrije osuđujemo i to što je ekipi televizije N1 onemogućeno da izveštava sa biračkih mesta“, navodi se u saopštenju dva novinarska udruženja.

U saopštenju se napominje i da su problemi sa kojima su se suočili novinari „samo deo mnogo većeg problema, odnosno potpuno neregularnih uslova u kojima su izbori sprovedeni„, o čemu, kako se dodaje, između ostalog, svedoči i jučerašnja odluka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) da prekine monitoring izbora zbog ugrožavanja bezbednosti posmatrača ove organizacije.

„Događaji u Pećincima samo su još jedna potvrda da Srbija živi u atmosferi straha i nasilja, za koju su apsolutno zaslužni predstavnici vlasti, vladajuće Srpske napredne stranke i njenih organizovanih nasilničkih grupacija, koji ugrožavaju ne samo medijske slobode i novinare već generalno slobodu izražavanja i demokratske procese, a to je posebno vidljivo na lokalnom nivou“, ocenjuju udruženja.

NUNS i NDNV ukazuju da je zbog „dramatično teške situacije“ u kojoj se nalazi lokalno informisanje, veoma važno da novinari iz većih centara – iz profesionalnih, ali i razloga solidarnosti – izveštavaju o procesima u malim sredinama, gde dolazi do „drastičnih gaženja ljudskih prava i brojnih drugih retrogradnih procesa koji se dešavaju u potpunom mraku i svakako nisu vezani samo za izborne procese“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!