NUNS i NDNV: Apel parlamentu da ne ukida pravnu zaštitu autorstva fotografije

22 jan 2016

Autori fotografija će biti prinuđeni da pravdu traže pred Evropskim sudom za ljudska prava

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pridružili su se danas apelu udruženja fotoreportera i fotografa da Narodna skupština Srbije na današnjem zasedanju odbaci predlog autentičnog tumačenja člana 2. stav 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima, koji je parlamentu dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

NUNS i NDNV su upozorili da bi usvajanjem ovakvog tumačenja, parlament prihvatio da fotografija „koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina“ izgubi autorsko-pravnu zaštitu.

Novinarska udruženja su istakla da bi tako tvorci fotografija jedini među autorima bili lišeni pravne zaštite, iako je samim Zakonom o autorskim i srodnim pravima fotografija posebno istaknuta kao autorsko delo.

NUNS i NDNV su naveli i da će autori fotografija, ukoliko im usvajanjem ovakvog tumačenja parlament oduzme zaštitu autorskih prava, biti prinuđeni da pravdu traže pred Evropskim sudom za ljudska prava, što bi državi Srbiji nanelo ne samo moralnu već i finansijsku štetu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!