NUNS: Direktor BIA da objasni bahatost odluke o diskirminaciji novinara

17 Oct 2017

Opet podela na podobne i nepodobne novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je protest zbog diskriminacije novinara na današnjem svečanom obeležavanju dana Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i od direktora te službe Bratislava Gašića zatražilo da javno objasni “bahatost” odluke da se pojedinim kolegama uskrati pravo da izveštavaju sa skupa čiji je on domaćin.

NUNS je ocenio da upravo mesto i povod tog događaja nikako nisu smeli da budu razlog da se pojedinim novinarima zabrani prisustvo i izveštavanje.

NUNS zato pozdravlja odluku Aleksandra Vučića da ne prisustvuje svečanosti “zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti”, kako je to saopštio kabinet predsednika Republike.

Raduje nas i ocena predsednika Vučića da “predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno” i da “transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti”.

Novinarka Vesna Radojević objavila je na tviter nalogu da joj je rečeno da nema “bezbednosnih uslova” da izveštava sa događaja kome su prisustvovali najviši državni funkcioneri. Kasnije je i novinar Dušan Telesković objavio da mu nije dozvoljeno da prisustvuje prijemu.

Vesna Radojević, novinarka Krika, u izjavi za NUNS rekla je da se zajedno sa još jednom koleginicom akreditovala za izveštavanje sa prijema, a da su danas samo njoj zabranili pristup.

“Koleginicu su pustili, kao i druge novinare, a meni su kratko rekli da nisam prošla bezbednosne uslove. Pitala sam šta to znači na šta mi je rečeno da sačekam. Naknadno mi je druga osoba rekla da joj je žao što nisam na spisku. Tražila sam objašnjenje a neka službenica je rekla da će mi to poslati meilom”, navela je Radojević.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!