NS: Protest za očuvanje apoteke

14 Jun 2016

...zbog loše poslovne i finansijske situacije koja ozbiljno dovodi u pitanje sudbinu te institucije

Zaposleni u novosadskoj Apoteci najavili su da će, zbog loše poslovne i finansijske situacije koja ozbiljno dovodi u pitanje sudbinu te institucije, u sredu održati protestni skup.

Kako se objašnjava u najavi protesta, u Apoteci Novi Sad se već mesecima osećaju posledice poslovanja u otežanim uslovima, jer ta ustanova nije u mogućnosti da svojim pacijentima obezbedi lekove.

“Grad Novi Sad kao osnivač Apoteke Novi Sad godinama unazad upozoravan je na poteškoće u poslovanju. Uprkos tome nastala je situacija da je zbog nagomilanog duga dovedeno u pitanje očuvanje i održavanje zdravlja naših sugrađana. Pacijenti, koji su godinama sa punim i opravdanim poverenjem dolazili po stručne savete i svoju terapiju, sada iz naših apoteka odlaze praznih ruku. Police su prazne, bez lekova, dugovi veliki, a stanje nesigurnosti i neizvesnosti postali su svakodnevnica zaposlenih”, naveli su nezadovoljni radnici.

Oni su podsetili da je novosadska Apoteka najveća takva ustanova u Vojvodini, sa tradicijom od skoro tri veka.

“Sa 230 zaposlenih i mrežom od 34 apoteke dostupni smo pacijentima i u najudaljenijim delovima grada. Kod nas se neguje tradicija poverenja i kvaliteta. Naš kadar je profesionalan, stručan i informisan. Međutim, sticajem spoljašnjih uticaja i okolnosti struka već duži niz godina kontinuirano trpi urušavanja po mnogim osnovama. Takođe, svesni smo i činjenice da je poslovanje naše ustanove usko povezano sa nezavidnim položajem svih državnih apoteka”, piše u saopštenju.

Radnici Apoteke su naglasili da protestni skup nema apsolutno nikakvu političku konotaciju, već je isključivo izraz zabrinutosti zaposlenih za sudbinu i opstanak te ustanove.

“Zahtevamo da Grad Novi Sad, koji kao osnivač Apoteke prati i obezbeđuje njeno zakonito funkcionisanje, podrži naše interese i interese građana. Mi, pre svega, želimo da radimo u normalnim profesionalnim uslovima i tako obezbedimo sigurnost, kako za zaposlene, tako, podjednako, i za pacijente, te da zajedno očuvamo tradiciju, ugled i kvalitet apotekarske prakse u našoj Ustanovi i našem gradu”, navodi se u najavi.

U njoj se objašnjava da će se radnici Apoteke okupiti u sredu u 11 časova ispred centralne apoteke „Bulevar“, odakle će se mirnom protestnom šetnjom kroz Ulicu Modene uputiti ka Gradskoj kući, ispred koje će se zadržati do podneva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!