Novosadski univerzitet na Šangajskoj listi najboljih univerziteta u oblasti matematike

13 jula 2017

Univerzitet u Novom Sadu prvi put se pojavljuje na Šangajskoj rang listi svetskih univerziteta (Shanghai Ranking) i…

Univerzitet u Novom Sadu prvi put se pojavljuje na Šangajskoj rang listi svetskih univerziteta (Shanghai Ranking) i nalazi se među 500 najboljih univerziteta iz oblasti matematike, pošto je rangiran između 401. i 500. mesta, saopšteno je danas sa tog univerziteta.

“Rangiranje Univerziteta u Novom Sadu na značajnim svetskim rang listama predstavlja napredak kako za akademsku zajednicu univerziteta, tako i za zemlju u celini”, navodi se u saopštenju za javnost.

Podseća se da je Univerzitet u Novom Sadu u maju 2017. godine rangiran na Lajden rang listi, i to na 721. mestu, što je za 35 mesta bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

Takođe, Univerzitet u Novom Sadu se ove godine prvi put pojavljuje na QS rang listi i nalazi se među 300 najboljih univerziteta iz oblasti poljoprivrede i šumarstva, pošto je rangiran između 251. i 300. mesta, piše u saopštenju.

Dodaje se da se na listi EECA University Rankings 2016 (Emerging Europe & Central Asia University Rankings) Univerzitet u Novom Sadu nalazi među 130 najboljih univerziteta u ovom delu sveta, pošto je rangiran između 121. i 130. mesta.

Šangajska lista jedna je od pet najznačajnijih lista za rangiranje univerziteta u svetu, pored Times Higher Education liste (Velika Britanija), QS rang liste (Quacquarelli Symonds, Velika Britanija), Lajden rang liste (Leiden Ranking, Holandija) i Webometrics (CSIC, Španija).

Kriterijumi koji se uzimaju u obzir prilikom rangiranja univerziteta na Šangajskoj listi su, između ostalog, broj i kvalitet naučnih radova, broj radova napisanih u saradnji sa inostranim univerzitetima, kao i broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!