Novosađani rekli NE! šovinizmu

03 sep 2012

Protest protiv mržnje i fašizma

Oko pet stotina Novosađana okupilo se danas na protestu pod nazivom „Protiv mržnje, stop fašizmu“ zbog ispisivanja grafita mržnje i nestanka table sa nazivom Ulice dr Zorana Đinđića.

Predstavnici Građanske Vojvodine, koji su organizovali protest, poručili su da neće dopustiti da šovinisti ugroze zajednički život u Novom Sadu i da vrate grad u vreme sukoba iz 90-ih godina.

Na protestu je bio i premijer Vojvodine Bojan Pajtić, koji je rekao da pokrajinske vlasti neće dozvoliti širenje šovinizma i unošenje nemira.

Neposredan povod za protest bili su šovinistički grafiti koje su nepoznati počinioci ispisali na zgradi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Na zgradi je juče osvanuo grafit „Pavličiću ustašo. Gotov je. Sledeća je Vojvodina“. Sa zgrade je nestala i tabla sa nazivom Ulice dr Zorana Đinđića.

Učesnici protesta su nosili veliki transparent na kojem je pisalo „Protiv mržnje, stop fašizmu“ i na kome su bili precrtani nacistički kukasti krstovi.

Aleksandar Popov iz Građanske Vojvodine rekao je na protestu da su izlivi šovinizma veoma opasni za multietničku sredinu kakva je Vojvodina.

Popov je podsetio i da su sukobi 90-ih godina počinjali upravo sa grafitima mržnje navodeći da se takve pojave moraju saseći u korenu.

Danica Stefanović iz Građanske Vojvodine rekla je da onima koji mrze smeta pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić, jer je on bio simbol nade za bolji život.

Tablu sa nazivom ulice Zorana Đinđića u Novom Sadu ponovo je postavio profesor Fakulteta tehničkih nauka Goran Stojanović, jedan od dobitnika nagrade za visoka naučna dostignuća koja nosi ime po pokojnom premijeru.

Skupu su prisustvovali predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov i vojvođanski premijer Bojan Pajtić.

Pajtić je nakon skupa novinarima rekao da pokrajinske vlasti neće dozvoliti da se u Vojvodini širi šovinizam i da se unosi nemir.

„Vojvođani ne žele da budu deljeni i mi ćemo taj princip da branimo“, rekao je Pajtić.

Skup je obezbeđivala policija i nije bilo incidenata.

(Beta, Foto: D. Gojić)

Podelite ovu stranicu!