Novo suđenje o zahtevu da Pravni fakultet organizuje prijemne i na mađarskom

23 Sep 2017

Savez mađarskih učenika optužio fakultet da diskriminiše buduće studente

Apelacioni sud u Novom Sadu usvojio je žalbu Saveza mađarskih učenika Vojvodine (VaMaDiSz) na odluku Višeg suda u Novom Sadu, kojom je odbačena njihova molba da se omogući organizovanje prijemnih ispita i na mađarskom jeziku na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, izjavio je predsednik te učeničke organizacije Atila Šoti.

Apelacioni sud je usvojio žalbu jer je utvrdio da je sudija Višeg suda u prvostepenom postupku u više navrata prekršila pravila postupka, preneo je dnevni list na mađarskom jeziku Mađar so (Magyar Szo).

Savez mađarskih učenika je od suda tražio da obaveže Pravni fakultet da organizuje prijemni ispit na više jezika i ocenio da taj fakultet diskriminiše buduće studente čiji je maternji jezik mađarski.

Nova glavna rasprava zakazana je za 13. oktobar, a Atila Šoti je najavio da će na tu raspravu pozvati i medije.

On je pozvao sve zainteresovane koji su polagali prijemni ispit na novosadskom Pravnom fakultetu da budu svedoci pred sudom i da se jave Savezu mađarskih učenika Vojvodine.

“Pozivamo i onu omladinu koja je htela da polaže prijemni, ali su odustali zbog toga što nisu mogli polagati na maternjem jeziku. I oni će, ako o tome budu govorili pred sudom, podržati našu pravednu borbu”, poručio je Šoti.

VaMaDiSz je u decembru 2015. godine podneo novosadskom Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

U tužbi je navedeno da Pravni fakultet na prijemnom ispitu za upis u školsku 2015/2016. godinu nije primenio odluku Skupštine Vojvodine od 8. aprila 2015. o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina i da su time prekršeni i zakoni Srbije i međunarodne norme.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!