Novinarska mreža osudila pretnje smrću upućene novinarima hrvatskog Indexa

01 dec 2017

“Osuđujemo pretnje smrću i bestijalne pozive na linč novinarki i novinara Indexa”

Novinarska mreža najoštrije je danas osudila pretnje koje dobijaju kolege sa hrvatskog portala Index.

“Osuđujemo pretnje smrću i bestijalne pozive na linč novinarki i novinara Indexa”, navela je Novinarska mreža na svom profilu na društvenoj mreži Tviter (Twitter).

Novinarska mreža je neformalna asocijacija novinara sa postjugoslovenskih prostora.

Index je danas objavio da novinarima stižu brojne pretnje smrću, poruke mržnje i besa, otvoreni pozivi za likvidaciju i premlaćivanje svakog onog ko misli da čin samoubistva osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka nije herojski.

“Bez ikakvog straha, pogonjeni najnižim strastima, mnogi su ovih dana tražili glave novinara koji su objektivno pisali o Praljku kao osuđenom ratnom zločincu. Označivši ih kao mete, raspitivali su se za adrese redakcija i mesta boravišta pojedinih novinara, pitalo se gde se nalazi bliža i dalja rodbina, a pozivalo se i na linč. Raspravljalo se i o načinima likvidacije, kada je najbolje napasti novinare Indexa, a sve je, naravno, začinjeno psovkama”, naveo je Index.

Redakcija Indexa je saopštila da već dugo prima putem mejla i društvenih mreža otvorene pretnje smrću i dodala da mnoge od tih poruka mržnje potpiruju predstavnici aktuelne vlasti, koji su novinare koji kritički pišu o njima proglasili „neprijateljima Hrvatske“.

Pozivu na mržnju prema portalu Index i Indexovim novinarima, koji su nedavno odaslali ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Damir Krstičević, spremno su se odazvali mnogi na društvenim mrežama.

“Nakon presude haškoj šestorci, poruke i direktne pretnje samo su se nastavile. Poruke su preteće, jezive, strašne i odvratne. Poruke na društvenim mrežama daleko su gore i opasnije. Predlaže se tako bacanje bombe na redakciju, napad napalmom na novinare koji rade, premlaćivanje, vešanje za bandere, verbalno i fizičko zlostavljanje i slično”, naveo je Index.

Dodali su da su sve pretnje javne i podsetili da policija treba da ih istraži po službenoj dužnosti.

“Da policija ozbiljno shvata pretnje, postalo je jasno ovog leta kada je MUP promptno reagovao na neuporedivo lakše pretnje premijeru i članovima vlade putem društvenih mreža. No, čini se da samo reaguju u takvim slučajevima jer u dosadašnjim slučajevima pretnji novinarima nisu pokazivali ažurnost ni volju za pronalaženje krivaca”, naveo je Index.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!