Novinarska mreža osudila napade na novinare u Hrvatskoj

17 Sep 2017

Sve češći napadi na novinarke i novinare

Novinarska mreža, neformalna asocijacija novinara i novinarki sa prostora bivše Jugoslavije, oštro je danas osudila napad na novinarsku ekipu emisije “Provjereno” hrvatske Nove televizije, kao i učestale napade na novinare nedeljnika Novosti.

U subotu, 15. septembra u mestu Veliki Pašijan u Hrvatskoj, tokom snimanja priloga za emisiju „Provjereno“, dvojica nasilnika fizički su nasrnula na reporterku Nove TV Emu Branicu, snimatelja Alana Novaka i asistenta snimatelja Gorana Jaganjca. Ema Branica je pritom dobila udarac, od kojeg je pala u kanal uz cestu.

Televizijska ekipa radila je prilog o nizu prevara za koje je osumnjičen jedan od nasilnika. To je već drugi fizički napad na ekipe Nove TV na terenu u poslednjih desetak dana.

“Napadi na kolege sa Nove TV nipošto nisu usamljeni slučajevi onemogućavanja novinara u Hrvatskoj da rade svoj posao. O tome svedoči i nedavni pokušaj podmićivanja kolege Drage Hedla od strane visokog političkog funkcionera vladajućeg HDZ-a Hrvatsko pravosuđe i organi gonjenja ocenili su da postupanja u ovom predmetu ne treba biti, jer novinar nije službena osoba”, piše u saopštenju.

Novinarska mreža je podsetila i na svakodnevno “šikaniranje” kolega iz nedeljnika Novosti, putem pretećih poruka i telefonskih poziva, koji su s vremena na vrijeme i na meti nacionalističkih ekstremista, koji im pred redakcijom javno spaljuju novine.

“Takve skupove organi gonjenja tolerišu i jedina posledica jesu prekršajne prijave za organizatora. Da je reč o kaznama koje ne motivišu počinioca da odustane od zastrašivanja i vređanja novinara te javnog spaljivanja novina najbolje govori činjenica da smo u centru Zagreba, ispred redakcije Novosti, do sada imali već nekoliko ovakvih okupljanja”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Boris Pavelić, Nedim Sejdinović, Ladislav Tomičić, Sanja Kljajić, Borjan Jovanovski, Danka Derifaj, Ivor Fuka, Dinko Gruhonjić, Ana Brakus, Miodrag Sovilj, Biljana Žikić, Dušan Komarčević, Hilma Unkić, Petar Vidov, Ana Benačić, Marina Barukčić, Iva Martinović, Goran Borković, Una Hajdari, Predrag Blagojević, Nidžara Ahmetašević, Eldin Hadžović.

Potpisinici saopštenja su i Žarka Radoja, Barbara Matejčić, Anamari Repić, Ilir Gaši, Saša Ćirić, Mašenjka Bačić, Ilko Čimić, Hrvoje Šimičević, Branka Dragović Savić, Anuška Delić, Olivera Slavnić, Elvir Padanović, Aleksandar Trifunović, Damir Kundić, Jerko Bakotin.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!