Novinarska mreža: Ako ne otkriju napadače na novinara, to znači da vlasti u RS stoje iza napada

28 avg 2018

“Podsećamo da vlast koju oličava predsednik RS Milorad Dodik već duže vreme vodi hajku protiv pojedinih medija i novinara zbog njihovog kritičkog odnosa prema vlasti"

Novinari iz postjugoslovenskih zemalja, okupljeni u neformalnu Novinarsku mrežu, pružili su danas snažnu podršku kolegi Vladimiru Kovačeviću iz Banjaluke, kojeg su dvojica napadača brutalno pretukla ispred zgrade u kojoj stanuje.

“Zahtevamo od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini da pod hitno otkriju napadače, njihove motive i nalogodavce, te da ih u skladu sa zakonom primereno kazne. Ukoliko se to ne desi, ukoliko ovaj slučaj ne bude razrešen – smatraćemo da iza napada na Kovačevića stoji upravo vlast”, navela je Novinarska mreža u saopštenju za javnost.

Dodali su da predstavnici vlasti i inače snose najveću odgovornost za ugroženost novinara u celom regionu, jer svojim izjavama, prozivkama i delovanjem stvaraju atmosferu straha i nasilja, “iscrtavajući mete na čelu onih medijskih radnika koji im nisu po volji”.

“Ukazujemo na snažnu tendenciju, koja je manje-više prisutna u svim zemljama regiona, da mediji i novinari koji imaju kritički otklon prema vlasti bivaju proglašavani za neprijatelje društva sa kojima se treba obračunati”, navela je Novinarska mreža.

Ocenili su da političari u deinstitucionalizovanim sistemima u regionu snose i najveću odgovornost za neefikasnost policije, tužilaštava i sudova, kada je sankcionisanje napadača na novinare u pitanju.

“Podsećamo da vlast koju oličava predsednik RS Milorad Dodik već duže vreme vodi hajku protiv pojedinih medija i novinara zbog njihovog kritičkog odnosa prema vlasti, kao i da je medijska scena u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) u katastrofalnom stanju”, piše u saopštenju.

Novinarska mreža je podsetila da je kolega Kovačević redovno izveštavao sa protestnih skupova pod imenom „Pravda za Davida“, na kojima građani, okupljeni u velikom broju, zahtevaju razrešenje smrti mladića Davida Dragičevića.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!