Novinarska i medijska udruženja: Sankcionisati pretnje smrću portalu Magločistač

08 Sep 2017

"Novinari i mediji koji nisu bliski vlastiveć dugo izloženi konstantnim pretnjama"

Novinarska i medijska udruženja Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres najoštrije su osudila pretnje smrću koje su upućene subotičkom portalu Magločistač i zatražila od nadležnih državnih organa da reaguju u skladu sa zakonom i u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara, te po hitnom postupku pronađu i primereno sankcionišu one koji stoje iza ovih pretnji.

Portalu Magločistač su, putem interneta, pristigle eksplicitne pretnje smrću u kojima se, između ostalog, navodi da će biti „zaklani kao zečevi“ i da će “čizmama gaziti” po njihovim „krajnicima“, navodi se u saoopštenju ovih udruženja.

Povod za pretnje je tekst „Svi smo mi radnici Goše, a vladari Labani“, objavljen 4. septembra ove godine, a koji se bavi upravo pretnjama smrću koje je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban uputio svom stranačkom kolegi iz SNS-a Vladimiru Polovini.

Novinarska i medijska udruženja izrazila su veliku zabrinutost zbog konstantnih pretnji kojima su već dugo izloženi novinari i mediji koji nisu bliski vlasti, kao i zbog normalizacije diskursa pretnji, poziva na likvidaciju i vulgarnosti svake vrste u javnom govoru.

“I ovom prilikom sa žalošću konstatujemo da Sporazum o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara, koje su potpisali Republičko javno tužilaštvo, Policija i novinarske i medijske organizacije, do sada nije imao očekivane pozitivne posledice”, navodi se u saopštenju novinarskih i medijskih udruženja .

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!