Novinarka: Goran Čengić da dobije ulicu u Sarajevu

27 apr 2015

Gorana Čengića ubio je Veselin Vlahović, zvani "Batko Monstrum", jer je pokušao da odbrani svoga komšiju Bošnjaka

Sarajevska novinarka Arijana Saračević Helać založila se danas da ulica u Sarajevu ponese ime nekadašnjeg jugoslovenskog reprezentativca Gorana Čengića.

“Sarajevo treba da se oduži ovom velikom čoveku. Ako ništa drugo, on zaslužuje jednu ulicu u Sarajevu”, kazala je Saračević Helać za Autonomiju.

Goran Čengić je ubijen u junu 1992. godine u sarajevskom naselju Grbavica, kada je pokušao da odbrani svoga komšiju Bošnjaka Husniju Ćerimagića.

Obojicu je ubio Veselin Vlahović, zvani “Batko Monstrum”, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na 42 godine zatvora za brutalna ubistva, silovanja, odvođenja u zarobljeništvo i druga nedela koja je počinio nad civilima nesrpske nacionalnosti u naselju Grbavica u Sarajevu.

Goran Čengić (1946-1992) igrao je rukomet za sarajevsku Bosnu i za beogradsku Crvenu zvezdu, a bio je i reprezentativac Jugoslavije.

Arijana Saračević Helać je, zajedno sa novosadskim novinarom Darkom Šperom, autorka dokumentarnog filma “Znam šta je ofsajd”, koji govori o herojskim delima sportista van terena, tokom ratova devedesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije.

Pored Gorana Čengića, film između ostalog govori i o Krešimiru Ćosiću, Draganu Kapičiću, Bogdanu Tanjeviću, Mirzi Delibašiću, Dejanu Bodirogi, Zdravku Čečuru, Vječislavu Tolju.

„Znam šta je ofsajd“ deo je serijala dokumentarnih filmova „Živeti zajedno“, o pomirenju i obnovi međuetničkog poverenja u Srbiji i BiH.

Serijal je rađen u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Udruženja BH novinari, u koprodukciji Radio-televizije Vojvodine i u partnerstvu sa organizacijom forum ZFD.

Produkciju filma podržali su Evropska unija iz fonda „Jačanje medijskih sloboda u Srbiji“ i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

U prvom planu svih filmova iz serijala su ljudi koji su ostali humani i u najtežim, ratnim vremenima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!