Novinari odbili intervju s Dodikom

31 avg 2018

Dok ne prestanu napadi na novinare i vređanje novinara od nosilaca vlasti u RS

Troje novinara odbilo je poziv Radio-televizije Republike Srpske za učešće u emisiji „Intervju s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom“, navodeći da na učešće u takvoj emisiji neće pristati sve dok se ne ispune uslovi za nesmetan i slobodan rad medija i novinara.

Suzana Rađen-Todorić, urednica BN TV, Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba i Dušica Stanojević, dopisnica agencije FENA iz Banjaluke naveli su da neće pristati na razgovor s Dodikom dok ne prestanu napadi na novinare i vređanje novinara od nosilaca vlasti u RS, te dok se ne procesuiraju napadači i nalogodavci napada na novinara Vladimira Kovačevića.

Troje novinara je još navelo da traže uspostavljanje jednakog tretmana institucija i nosilaca vlasti prema svim medijskim kućama i novinarima, kao i uspostavljanje zakonskog okvira koji će garantovati sigurnost novinara i odgovornost za sve vrste napada na novinare.

U Banjaluci je 26. avgusta brutalno pretučen novinar BN TV Vladimir Kovačević.

Njega su nepoznati napadači sačekali na parkingu ispred zgrade u kojoj stanuje i metalnim šipkama na razvlačenje naneli su teške telesne povrede.

Kovačević je danas upućen na kućno lečenje, prenosi N1 BiH.

„Kovačević je stabilnog zdravstvenog stanja, upućen je na kućno lečenje i mirovanje“, rekao je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Nakon napada na Kovačevića, Upravni odbor BH novinara je tražio od MUP-a RS hitnu i profesionalnu istragu napada na Kovačevića, upozorivši da će, ako u roku od pet dana javnost ne bude obaveštena o svim okolnostima napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatrati direktno odgovornim najviše zvaničnike i institucije RS za taj kriminalni akt, a novinare iz cele BiH pozvati na proteste i bojkot svih aktivnosti aktuelnih vlasti u RS.

Do danas nije otkriveno ko stoji iza napada na Kovačevića.

Kovačevića je Dodik posetio u bolnici nakon napada, ali je novinar odbio da se slika s njim i izjavio da smatra da Dodik snosi krivicu za ambijent koji je stvoren, jer targetira novinare.

(Insajder)

Podelite ovu stranicu!