Novi ugovori Fonda za razvoj poljoprivrede

23 apr 2015

Ukupna vrednost 93 miliona dinara

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede dodelio je danas 79 ugovora, ukupne vrednosti 93 miliona dinara za nabavku staklenika i plastenika, tovne teladi i protivgradnih mreža. Krediti u okviru ove tri kreditne linije odobreni su pod povoljnim uslovima, a kako ocenjuju u Fondu, interesovanje poljoprivrednika za kredite bilo je veliko.

U okviru prolećnog ciklusa za nabavku staklenika i plastenika, odobreno je 35 kredita, u vrednosti od 32 miliona dinara. Za nabavku tovne teladi odobreno je 25 kredita, vrednih 30 miliona dinara, dok je za podizanje protivgradnih mreža odobreno 19 kredita u vrednosti od 30 miliona dinara.

Poljoprivrednicima je ugovore uručio direktor Fonda Jožef Sabo, a uručenju ugovora prisustvovao je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški.

Bogaroški je podsetio da poljoprivrednici kojima su odobreni krediti Fonda za nabavku staklenika, plastenika i protivgradnih mreža, mogu da konkurišu kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i obezbede do 50 odsto svojih ulaganja kao bespovratna sredstva, te da ih iskoriste za prevremenu otplatu kredita.

„Time se vojvođanskim poljoprivrednicima omogućava da krediti koje su uzeli od Fonda budu duplo manji nego što su planirali, a sa druge strane, Fondu se pruža mogućnost da na jesen još jednom objavi nove kreditne linije“, kazao je Bogaroški i dodao da bi time Fond mogao u toku ove kalendarske godine iskoristi između 75 i 110 miliona dinara.

Fond je od osnivanja do danas plasirano preko tri hiljade kredita u vrednosti od 32 miliona evra. Za ovogodišnjih pet prolećnih kreditnih linija, interesovanje je pokazalo 523 korisnika, a traženo je više od 627 miliona dinara.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!