Novi Sad podržao uvođenje nastave na srpskom i engleskom jeziku

27 Mar 2015

Važan podstrek za ostale obrazovne ustanove

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš i predstavnici Grada, potpisali su Protokol o pristupanju Novog Sada projektu Pokrajinske vlade “Uvođenje dvojezičke nastave na srpskom i engleskom jeziku u ustanove obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Vojvodine”, saopšteno je danas iz Pokrajinske vlade.

Njilaš je na svečanom potpisivanju protokola u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” istakao da ovaj projekat traje već pet godina i da je pre dve nedelje predstavljena i njegova evaluacija.

Prema njegovim rečima, ona je pokazala da učenici u bilingvalnim odeljenjima ništa ne gube u odnosu na svoje vršnjake u redovnim odeljenjima, te da mogu imati samo prednosti zbog komponente stranog jezika u nastavi.

Potpisivanjem protokola, grad Novi Sad se i zvanično priključuje bilingvalnom projektu što je, prema oceni Njilaša, izuzetno važan podstrek za ostale osnovne škole s teritorije grada i za Predškolsku ustanovu “Radosno detinjstvo” da postanu deo projekta, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovom prilikom je istaknuto da predstavnici gradske vlasti smatraju da bilingvalnu nastavu treba podržati, te da je bitno da i PU “Radosno detinjstvo” nastavi sa započetom realizacijom projekta, kao i to da se druge osnovne škole što pre uključe u dvojezičku nastavu.

Školske ustanove s teritorije Novog Sada, koje učestvuju u projektu su Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” i Osnovna škola “Petefi Šandor”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!