Novi Sad obeležio dan sećanja na žrtve Novosadske racije

22 jan 2016

U Dunavu su ostale generacije i čitav jedan grad

Godišnjica Novosadske racije, u kojoj je od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine ubijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, obeležena je danas u organizaciji Grada Novog Sada, Jevrejske opštine i eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve.

Događaju je prisustvovao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, zajedno sa potpredsednikom Milivojem Vrebalovim i generalnim sekretarom Miloradom Gašićem. Oni su položili venac na spomenik nevino stradalim žrtvama „Porodica“ na Novosadskom keju.

Komemorativni obred Jevrejske zajednice i pomen i besedu za žrtve održao je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel koji je kroz metaforičku priču odao pomen žrtvama u Novom Sadu, ali i ogromnom broju ostalih Jevreja koji su stradali širom Evrope tokom Drugog svetskog rata.

„Žrtve zločina se nikada ne smeju zaboraviti. Posebno deca koja su patila u skučenim kamionima za stoku, pred vratima gasne komore ili pred rupom u ledu na Dunavu, odakle su u redovima čekali da uđu u ledeni pakao“, rekao je Asiel.

Predstavnici organizatora komemoracije poručili su da Novi Sad večno nosi tugu sa sobom, jer su u Dunavu ostale generacije i čitav jedan grad.

Delegacije grada Novog Sada, ambasade Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije položili su vence na spomenik „Porodica“ i sa broda Rečne flotile Vojske Srbije spustili venac u Dunav.

Pomen je održan i na spomen obeležju na novosadskom Štrandu.

Racija u južnoj Bačkoj je naziv za pogrom koji su fašisti izvršili nad Jevrejima, Srbima, Romima i drugim stanovnicima, tokom januara 1942. godine.

Racija je sprovedena u Novom Sadu, potom u Šajkaškoj oblasti, odnosno u Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu.

U Novom Sadu kej uz Dunav nosi ime Kej žrtava racije, u znak sećanja na žrtve koje su fašisti masovno streljali od 21. do 23. januara 1942. godine a zatim bacali pod led Dunava.

Na tom mestu podignut je bronzani spomenik „Porodica“, visok četiri metra, koji je posvećen žrtvama, a čiji je autor akademski vajar Jovan Soldatović.

Na četiri ploče ispisane su osnovne informacije o tragičnom događaju, a na 66 ploča imena ubijenih.

(Beta, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!