Novi Sad: „Konflikti, provokacije…“ u MSUV

24 mar 2015

Predstavljeni su umetnici koji su novim istraživanjima i realizovanim plastičkim konceptima doprineli sveukupnoj vitalističkoj atmosferi vojvođanske savremene umetničke scene

Izložba “Konflikti, provokacije, relacije, izazovi, strepnje, energije, odlučnosti” sa radovima pedesetak autora iz Vojvodine koji su nastali od sredine 90-ih, a bavili su se različitim teoretskim i kritičarskim diskursima vezanim za umetnička zbivanja vojvođanske scene, biće otvorena 27. marta u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu.

S podnaslovom “Umetnost u proširenom polju_Pogled na umetničku scenu Vojvodine 1995/2014”, izložba autorke Svetlane Mladenov bavi se pozicijom vojvođanskog kulturnog prostora u okviru srpske i regionalne umetničke prakse, kao i pojavama i situacijama relevantnim za prepoznavanje pojedinih tokova unutar umetničke scene i relacijama koje je vojvođanska scena uspostavljala sa internacionalnim kulturnim prostorom, a u kontekstu političkih i drugih društvenih fenomena koji su obeležili period 1995-2014.

Predstavljeni su umetnici koji su novim istraživanjima i realizovanim plastičkim konceptima doprineli sveukupnoj vitalističkoj atmosferi vojvođanske savremene umetničke scene, navela je Svetlana Mladenov. Kroz njihove radove izložba razmatra pojave i događaje: manifestacije, simpozijume, radionice, međunarodne projekte, umetničke grupe i asocijacije i njihovo delovanje, intervencije i akcije u javnom prostoru, važne izložbe…

Na izložbi će biti predstavljeni različiti mediji i njihova ukrštanja kroz multimedijalni umetnički izraz: fotografija, film, video, video instalacija, performans, multimedijalna instalacija, strip, arhitektura, digitalna animacija, procesualna umetnost, umetnička akcija, kompjuterska umetnost, kompjuterska igra, interaktivna instalacija… Poseban segment čini dokumentarni vizuelni materijal koji se odnosi na deo umetničke prakse koji spada u domen in situ radova i kontekstualne umetnosti, te na pojave, događaje i akcije čije je vremensko trajanje ograničeno.

„Na kraju 20. veka, na razuđenoj i vrlo dinamičnoj umetničkoj sceni Vojvodine, paralelno egzistiraju sasvim različite lične poetike, osobeni pojedinačni plastički koncepti. Nema određenog vodećeg stila, niti pravca, već se umetnička produkcija odvija u nekoliko smerova sa generacijski različitim umetnicima ali sa dovoljno snažnim ličnim, originalnim stvaralačkim projektima. Ali na ovoj, na prvi pogled, nepreglednoj umetničkoj sceni izdvaja se onaj tok koji je pokazao veću spremnost na eksperiment i nova istraživanja u pravcu proširivanja granica medija, u kombinovanju različitih umetničkih disciplina i uvođenju novih tehnologija u polje umetnosti. Izlazeći iz okvira i ograničenja koja nameću klasični mediji, otvorile su se nove mogućnosti umetničkog istraživanja“, navela je Svetlana Mladenov.

Delujući u konfliktnom okruženju, podložnom najrazličitijim provokacijama, savremena vojvođanska umetnička scena, kako je istakla autorka, zahvaljujući vrlo hrabrim, energičnim i odlučnim pojedincima (umetnicima, kustosima i umetničkim kritičarima) uspeva da održi svoju vitalnost i da vrlo brzo uspostavi relacije sa međunarodnim kulturnim prostorom. Ti kontakti i saradnje su se u početku odvijali sporadično – zahvaljujući pojedinačnoj inicijativi i ličnim vezama, a kasnije, u drugoj polovini prve decenije 21. veka pa sve do danas, oni se odvijaju učestalije, uz veću podršku države i njenih institucija.

Na izložbi su zastupljeni fotografijama Andrea Palašti, Monika Sigeti, Multiflex i Happytrash, dok Lidija Srebotnjak i Goran Despotovski učestvuju foto instalacijama, a Radionica Vaccum Pack foto montažom.

Stevan Kojić se predstavlja interaktivnom instalacijom, a Marica Radojčić i Igor Antić i Lea Vidaković izlažu multimedijalne instalacije.

Na izložbi učestvuju i Dragan Vojvodić i Led art (umetnička akcija).

Aleksandar Zograf, Boris Stanić, Vuk Palibrk, Vlada Palibrk, Wostok, Damir Smit, DRO, Sepitc, Evet Mak, Žolt Vidak, drGNOJ, dr FUZZ, MIRCHEZ, Anna Ehlemark i Stevan Markuš predstavljaju se stripom, a filmovima su zastupljeni Sabolč Tolnai i Želimir Žilnik, te Antal Silard i Nenad Mikalački (kratki film).

Posetioci će videti i video radove čiji su autori Zvonimir Santrač, Vesna Tokin, Jelena Jureša, Ljubomir Vučinić, Daniel Kariko, Aleksandar Davić, Nataša Teofilović, Asocijacija Apsolutno i Breda Beban.

Među učesnicima izložbe su i Lazar Kuzmanov (arhitektura/dokumentarna fotografija), Mileta Poštić (digitalna animacija), Bojana Knežević (procesualni rad), Isidora Todorović i Vladan Joler (kompjuterska igra), Andrej Tišma (veb sajt), te umetnici performansa MP art, Sombati Balint, Milan Grahovac, Nenad Bogdanović, Jaroslav Supek, Branko Popović i Nhandan Circo, te Spartak Dulić.

Stručni saradnici na realizaciji izložbe su: Aleksandra Sekulić, Ješa Denegri, Sanja Kojić Mladenov, Gordana Nikolić i Vladimir Mitrović.

Prema navodima Denegrija, u sastavu savremene srpske umetnosti opravdano može da se govori o postojanju „vojvođanske umetničke scene“, ali njeno isticanje i izdvajanje nipošto ne bi trebalo posmatrati kao predlog nekakvog, pogotovo ne dnevno-političkog navodnog separatizma ili secesionizma, nego prevashodno kao konstataciju postojanja kulturnog fenomena komplementarnog i integralnog sa istovremenom beogradskom umetničkom scenom i ostalim manjim sredinama u ukupnom srpskom umetničkom prostoru.

Pozitivna i podsticajna uloga vojvođanske umetničke scene posebno je došla do izražaja u 90-im godinama 20. veka, kada se usled dobro poznatih političkih i temeljnih egzistencijalnih prilika teškog i mukotrpnog postojanja tokom ove decenije, a samim time i takvog stanja u kulturnom i umetničkom životu cele sredine, umnogome – zahvaljujući upravo inicijativama brojnih agilnih pojedinaca i ustanova sa vojvođaske scene, tadašnji umetnički život u Srbiji nastavljao da se odvija uprkos okolnoj gotovo katastrofalnoj situaciji, naveo je Denegri.

Izložba će biti otvorena u MSUV do 23. aprila.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!