Novi Sad: Građani sprečili izvršitelje da isele četvoročlanu porodicu iz stana

16 Oct 2017

Prethodno rešenje o prinudnom iseljenju poništio je Osnovni sud u Novom Sadu pre samo dve nedelje

Javni izvršitelji nisu danas uspeli da, u zakazano vreme, u 11 časova, prinudno isele porodicu Jakšić iz stana na Bulevaru kralja Petra I.

Nekoliko desetina građana, mahom mladih, okupilo se da odbrani porodicu od iseljenja koje je naložio javni izvršitelj Vujadin Masnikosa. Prethodno rešenje o prinudnom iseljenju poništio je Osnovni sud u Novom Sadu pre samo dve nedelje, jer je ustanovio da je to rešenje doneto nezakonito – naime, porodici nije bila data mogućnost da se žali. Momentalno je doneto i novo rešenje, na identičan način, te porodica opet nije imala pravo da se žali.

Porodica Ljubomira i Mirjane Jakšić optužuje investitora da ih je prevario prilikom kupovine dupleks stana 2001. godine na Bulevaru kralja Petra, tvrdeći da su useljeni u manji stan od onog koji su kupili, te da je isti bio nedovršen i “pun rupa”. Investitora su tužili 2004. godine nakon pokušaja da ga primoraju da ih useli u prvobitno kupljeni stan, što je on odbijao. Porodica nije želela da isplati ostatak do pune sume vrednosti stana jer smatraju da su prevareni. Od investitora traže da im vrati novac kojim su platili stan, sa pripadajućim kamatama.

Investitor Tihomir Samardžić, s druge strane, optužuje porodicu za prevaru jer mu nisu isplatili pun iznos za kupljeni stan, a negira da se radilo o manjem, nedovršenom stanu. Takođe, on priznaje da treba porodici da, u skladu sa odlukama suda u toku ovog dugogodišnjeg spora, isplati vrednost stana, ali tvrdi da porodica neće da se iseli. To iseljenje sada postaje prinudno.

Kako je 021 posvedočio na licu mesta, dvojica pomoćnika izvršitelja pojavili su se oko 11 časova na adresi, krenuli ka stanu porodice Jakšić, ali su ubrzo napustili lift, okruženi građanima koji su ih sprečavali da se probiju. Pozvali su policiju u pomoć, ali se ona u narednih sat vremena nije pojavila. S obzirom na to da u zakazano vreme izvršenje nije obavljeno, naredno iseljenje neće ni biti zakazano – izvršitelji mogu u pratnji policije u bilo koje vreme da se pojave pred vratima Ljubomira i Mirjane Jakšić.

Mirjana Jakšić kaže za 021 da su joj dvojica pomoćnika izvršitelja koji su se danas pojavili u zgradi poznati odranije, te da su joj pretili.

“Neće uspeti da nas izbace iz našeg stana na ovakav, potpuno nezakonit način. Ne samo što je prethodno rešenje o izvršenju bilo nezakonito, nego su i novo doneli na identičan način i silom pokušavaju da nas izbace na ulicu. To im neće uspeti, nećemo im dozvoliti – naročito zato što znamo da nismo jedini oštećeni u ovom gradu”, navodi Mirjana Jakšić za naš portal.

Jakšići su nedavno, u pratnji građana, protestovali ispred zgrade Osnovnog suda, tvrdeći da su sudije i tužioci na strani investitora i izvršitelja.

(021)

Podelite ovu stranicu!