Novaković: Tradicionalnim simbolima nije dovedena u pitanje multietničnost Vojvodine

15 Mar 2015

Multietničnost Vojvodine ni na koji način nije ugrožena ili dovedena u pitanje

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković izjavio je večeras da predloženi tradicionalni simboli Vojvodine ne poništavaju multietnički karakter te pokrajine, kao što tvrdi Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

“Ne slažem se sa tezom da je na taj način dovedena u pitanje multietničnost Vojvodine. Multietničnost Vojvodine je njena konstitutivna i osnovna osobina, koja je ugrađena u način na koji funkcioniše Vojvodina i njene institucije”, rekao je Novaković za Autonomiju.

Prema njegovim rečima, ne postoji niti jedan zakonski ili podzakonski akt u Srbiji ili u Vojvodini kojim je njena multietničnost ugrožena ili dovedena u pitanje.

Novaković je rekao da je rešenje koje je ponuđeno za tradicionalni grb i zastavu Vojvodine, koji će se isticati zajedno sa postojećim vojvođanskim simbolima ukoliko pokrajinski parlament usvoji inicijativu Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine na sednici u utorak, predloženo na osnovu dostupne istorijske građe koja je vezana za revoluciju iz 1848. godine.

“Godina 1848. jeste ona godina u kojoj je srpski narod izborio crkveno-školsku, odnosno kulturnu autonomiju. Istovremeno, srpski narod je pomogao i drugim narodima da se izbore za istu ili sličnu autonomiju”, rekao je Novaković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!