Novaković: Nemoguće je da DS i SNS sede zajedno u Pokrajinskoj vladi

26 sep 2014

Nema nikakvih tajnih pregovora sa SNS

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković demantovao je danas navode predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da je moguć dogovor između njegove partije i opozicione Srpske napredne stranke (SNS) i ponovio da DS neće sedeti u Pokrajinskoj vladi zajedno sa “naprednjacima”.

“Politika jeste veština mogućeg, ali u ovom trenutku dve stvari su nemoguće: nemoguća je koncetraciona Pokrajinska vlada, a nemoguća je i Pokrajinska vlada u kojoj će sedeti zajedno i DS i SNS. Nije moguća koalicija DS-a i SNS-a u Vojvodini”, rekao je Novaković.

On je demantovao i Pastorove navode da u razgovorima stranaka u koje nije uključena javnost nema “zabetoniranih stavova” i dodao da nema razlike između javnog stava DS-a u pogledu koalicije sa SNS od “nejavnog” stava te stranke.

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da je moguć dogovor između DS i SNS oko oblika Pokrajinske vlade. “Ne mogu s potpunom sigurnošću da tvrdim da će dogovor biti postignut, ali su velike šanse”, kazao je Pastor u intervjuu za dnevni list “Večernje novosti”.

Borislav Novaković je rekao da je, s druge strane, saradnja svih poslaničkih grupa u Skupštini Vojvodine moguća i poželjna, kako bi se postigao što širi konsenzus oko najvažnijih pitanja koji se tiču autonomije Vojvodine.

Precizirao je da je reč o pitanjima poput izmene Ustava Srbije i definisanja autonomije Vojvodine, donošenja zakona o finansiranju pokrajine i zakona o nadležnosti Vojvodine, kao i o izmenama Zakona o svojini.

“Značaj ovih poslova prevazilazi uobičajenu podelu na poziciju i opoziciju u skupštinama Srbije i Vojvodine”, ocenio je Novaković i dodao da je “imperativ” za sve poslaničke grupe da učine napor na približavanju stavova o pitanjima koja su važna za definisanje autonomije Vojvodine.

“Međutim, jedno je razvijati saradnju sa svim poslaničkim grupama, a drugo je govoriti o koalicijama”, poručio je Novaković i dodao da DS čvrsto stoji uz Ligu socijaldemokrata Vojvodine i SVM, kao svoje koalicione partnere, i nada se da će se vladajućoj koaliciji pridružiti i Nova demokratska stranka.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!