Nova stranka: Vlast proizvodi sukobe i podgreva ekstremističke stavove

23 Jun 2017

"Na delu imamo rehabilitaciju ratno-huškačke retorike iz '90-ih"

Potpredsednik Nove stranke Aleksandar Stanković ocenio je danas, povodom sprečavanja projekcije filma “Albanske su naše sestre” u Nišu, da se radi o sramotnom događaju koji je direktna nuspojava aktuelne vlasti koja, usled sopstvene nesposobnosti, proizvodi sukobe i podgreva ekstremističke stavove, odnosno nasilje promoviše kao legitiman metod političke borbe.

“Neprihvatljivo je da u Srbiji, zemlji kandidatu za člana Evropske unije, razne grupe šovinista i instant ‘patriJota’ ugrožavaju bezbednost ljudi na filmskim projekcijama, predavanjima, debatama…”, navodi se u saopštenju.

Nova stranka je navela da su te grupe direktna posledica “informerovsko-pinkovske propagandne mašinerije koja seje šovinizam i mržnju”, ne samo prema drugim nacijama i religijama, već i prema Srbima koji ne pristaju na njihovu estetiku i retrogradne ideologije i vrednosti koje promovišu.

“Evidentno je da na delu imamo rehabilitaciju ratno-huškačke retorike iz ’90-ih, što i ne iznenađuje budući da su na vlasti iste one snage koje su nas tada i uvukle u ratove i stradanja. Tome se mora stati na put”, navela je Nova stranka.

Zabranjena organzacija “Obraz” preuzela je odgovornost za incidente i pretnje učesnicima projekcije filma “Albanke su naše sestre” u Nišu, filmu koji je produciralo Nezavisno društvo novinara Vojvodine i BIRN Kosovo, a govori o antiratnim pokretima tokom ratova devedesetih.

Zbog najavljenih incidenata na projekciji istog filma u Kraljevu, koja je trebalo da bude održana danas, projekcija je otkazana i u tom gradu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!