Nov protest zbog Informatike

08 apr 2015

Borba za prava radnika

Otpušteni radnici i sindikat radnika Javnog komunalnog preduzeća Informatika nastavili su danas proteste ispred Gradske kuće u Novom Sadu, zbog otpuštanja 19 radnika tog preduzeća.

Zajedno sa njima protiv lošeg stanja u javnim preduzećima protestovali su i predstavnici Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada i Vojvodine.

Sindikalci su najavili da će proteste organizovati svake nedelje kao bi se usprotivili politici stranačkog zapošljavanja u javnim preduzećima, a zahtevaju vraćanje otpuštenih radnika naposao i smenu rukovodstva Informatike, koju predvodi stranka Treća Srbija.

Radnici su se ogradili od optužbi da su protesti koje organizuju politički instruisani od strane opozicionih političara Srbije i poručili da ih politika ne zanima.

„Mi se ne borimo za politiku, niti za političare koji su nas i doveli do protesta, borimo se isključivo za prava radnika“, poručili su sa bine, a među protestantima su se mogli videti transparenti kao što su „Politički poslušan – od otkaza siguran“ i „Visoka stručna sprema jednako otkaz“.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Vojvodine Milorad Kotur upozorio je na pojavu, kako je naveo „žutih sindikata“ u javnim preduzećima, koji pokušavaju da ospore rad i zalaganje reprezentativnih.

„Te sindikate obrazuju političari i poslodavci kako bi govorili u njihovu korist i oni su pajaci u tuđim rukama koji žele da uruše naš rad“, kazao je Kotur.

Protest u centru grada prošao je mirno uzpojačano prisustvo policije, a bilo je prisutno blizu 100 radnika.

Novosadskim preduzećem Informatika upravlja stranka Treća Srbija, deo vladajuće koalicije u Novom Sadu, koju predvodi Srpska napredna stranka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!