- Autonomija - http://www.autonomija.info -

Norveška osudila pretres NVO koje finansira u Mađarskoj

Norveške vlasti su danas ocenile kao „potpuno neprihvatljiv“ pretres prostorija dve nevladine organizacije (NVO) u Mađarskoj, ocenivši da je Budimpešta time prekršila međunarodne sporazume.

„Mađarske vlasti su u ponedeljak sprovele policijsku raciju, nastavljaju da maltretiraju civilno društvo i ne pridržavaju se sporazuma koje su potpisale“, rekao je norveški ministar zadužen za evropska pitanja Vidar Helgesen i dodao da je takav postupak Budimpešte „potpuno neprihvatljiv“.

Mađarska policija pretresla je juče prostorije nevladinih organizacija „Okotars Foundation“ i „Demnet“, zaduženih za usmeravanje norveške pomoći.

Pretres je bio u okviru istrage o proneveri sredstava i nelegalnih finansijskih aktivnosti.

Vlasti u Oslu su maja obustavile pomoć Mađarskoj zbog netransparentnosti i neefikanosti upravljanja njenim sredstvima, ali je nastavila da podržava nevladine organizacije u toj zemlji.

Pre dva meseca Savet Evrope izrazio je zabrinutost zbog „žigosanja“ organizacija za odbranu ljudskih prava u Mađarskoj i zatražio od
vlade desničara Viktora Orbana da obustavi kontrolu tih organizacija.

Od proleća je 58 nevladinih organizacija koje dobijaju norveška sredstva, uključujući i ove dve, podvrgnuto kontrolama koje je pokrenula konzervativna vlada zbog sumnji da one služe da podrže političke aktivnosti u Mađarskoj.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!