Nobelova nagrada za mir predsjedniku Kolumbije

07 Oct 2016

Santos je nagrađen zbog potpisivanja historijskog mirovnog sporazuma s gerilcima FARC-a, nakon 52 godine sukoba

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavio je Odbor za dodjelu tih prestižnih priznanja.

Santos je nagrađen zbog potpisivanja historijskog mirovnog sporazuma s gerilcima FARC-a, kojim bi nakon 52 godine trebao biti okončan najduži oružani sukob u Latinskoj Americi.

“Bio je zbunjen. Bio je veoma zahvalan. Rekao da je nagrada od neprocjenjivog značaja za dalji mirovni proces u Kolumbiji”, kazao je sekretar norveškog Odbora za dodjelu Nobelovih nagrada Olav Njolstad nakon što je telefonom razgovarao sa Santosom, prenosi Reuters.

Međutim, Kolumbijci su na nedjeljnom referendumu ipak odbili mirovni sporazum Vlade i pobunjenika, kojim bi se okončao rat u kojem je poginulo gotovo 250.000 ljudi, 45.000 je nestalo, a 6,9 miliona raseljeno.

Agencija Reuters navodi kako je Santos obećao da će oživjeti mirovni plan, uprkos ishodu nedjeljnog referenduma na kojem je sporazum tijesno odbijen te dodaje da su ga mnogi glasači ocijenili previše popustljivim kad je riječ o gerilcima.

Sporazum uključuje odredbe o uključivanju FARC-a u politički život, osnivanje suda za ratne zločine, reforme u ruralnom sektoru i reintegraciju demobiliziranih gerilaca u građanski život.

“Santos je obećao da će oživjeti mirovni plan, uprkos neuspjehu na referendumu”, rekla je predsjednica Odbora za dodjelu Nobelovih nagrada Kaci Kullmann. “Glasači nisu rekli ‘ne’ miru, rekli su ‘ne’ aranžmanima iz sporazuma”, objasnila je Kulmann.

“Tim je važnije da strane iz sporazuma, koje predvode predsjednik Santos i vođa gerilaca Rodrigo Londono (poznat kao Timochenko), nastave poštivati prekid vatre”, rekla je Kullmann.

Više od 370 kandidata

Od 376 kandidata za ovogodišnju nagradu, 228 su bili pojedinci, a 148 organizacije.

Među nominiranima bili su papa Franjo, sirijske Bijele kacige, njemačka kancelarka Angela Merkel, učesnici pregovara o sporazumu o iranskom nuklearnom programu, Edward Snowden te građani grčkih otoka koji su pomagali izbjeglicama.

Santos je posljednji od 129 dobitnika Nobelove nagrade za mir, a na toj listi su, među ostalim, Theodore Roosevelt, Međunarodni odbor Crvenog križa, Martin Luther King, Nelson Mandela…

Nobelova nagrada za mir, vrijedna 930.000 dolara, bit će uručena 10. decembra u Oslu.

Prošle godine nagradu je dobio Tuniski mirovni kvartet.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!