Nobel za mir Kampanji za zabranu nuklearnog oružja

06 Oct 2017

Kampanja koja okuplja 450 organizacija i brojne aktiviste već 10 godina upozorava na opasnost od nuklearnog oružja

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja, koja je potaknula usvajanje povijesnog sporazuma o zabrani atomskog oružja, dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu.

“ICAN je Nobelovu nagradu za mir dobio zbog ukazivanja na katastrofalne humanitarne posljedice upotrebe nuklearnog oružja u bilo koje svrhe”, kazala je predsjednica Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir Berit Reiss-Andersen.

Glasnogovornica kampanje Daniela Varano rekla je kako se radi o velikom priznanju za njihov rad, pogotovo sa žrtvama nuklearnih napada u Japanu.

“Kao što pretpostavljate, oduševljeni smo, ovo su sjajne vijesti. To je veliko priznanje za rad koji su aktivisti provodili tijekom godina, pogotovo za hibakuše”, naglasila je glasnogovornica Daniela Varano, referirajući se na japanski naziv za one koji su preživjeli nuklearne napade u Japanu.

“Njihova svjedočanstva bila su ključna, odlučujuća za takav nevjerojatan uspjeh”, istaknula je glasnogovornica Varano.

ICAN je krovno udruženje 450 organizacija i desetaka tisuća aktivista diljem svijeta, osnovano 2007. na dvama skupovima u Melbourneu i Beču.

Već 10 godina neumorno upozoravaju na opasnost od nuklearnog oružja, a najveći dosadašnji uspjeh je usvajanje Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja u Ujedinjenim narodima u srpnju.

Učinak tog sporazuma još uvijek je samo simboličan jer uz njega nisu pristale države koje posjeduju nuklearno oružje, a protivi mu se i NATO kao cjelovita organizacija.

“Naš posao će biti završen tek kada u svijetu ne bude nijednog komada nuklearnog oružja”, smatra izvršna direktorica ICAN-a Beatrice Fihn.

ICAN: Počast za neumoran rad

ICAN je u priopćenju nakon objave o dobitku Nobela istaknuo kako je ta “nagrada počast za neumoran rad milijuna aktivista i zabrinutih građana diljem svijeta koji, od početka atomskog doba, glasno protestiraju protiv nuklearnog oružanja, inzistirajući da ono ne služi nikakvom legitimnom cilju i mora zauvijek biti obrisano s lica naše zemlje”.

“To je i počast onima koji su preživjeli atomsko bombardiranje Hirošime i Nagasakija – takozvane hibakuše – te žrtve eksplozija nuklearnih testiranja diljem svijeta čija su svjedočanstva i besprijekorne borbe bile ključne u osiguravanju ovog važnog sporazuma”, dodaje se u priopćenju.

“Sporazum kategorički zabranuje najgore oružje masovnog uništenja i uspostavlja jasan put za njihovu potpunu eliminaciju. To je odgovor na sve dublju zabrinutost međunarodne zajednice da bi bilo kakva upotreba nuklearnog oružja nanijela katastrofalnu, rasprostranjenu i dugotrajnu štetu za ljude i naš planet”.

“Ponosni smo da smo igrali veliku ulogu u njegovom stvaranju, kroz propagiranje i sudjelovanje na diplomatskim konferencijama, te ćemo u narednim godinama marljivo raditi na osiguravanju njegove pune implementacije. Bilo koja nacija koja želi miroljubljiviji svijet, slobodan od nuklearne pošasti, potpisat će i ratificirati ovaj ključni dogovor bez zadrške”, napisao je ICAN.

Pobjeda među 318 kandidata

Dobitnik nagrade odabran je među 318 kandidata, a nagovještavalo se kako bi upravo, u vrijeme kada kriza na korejskom poluotoku ukazuje na moguću nuklearnu katastrofu, ovogodišnja Nobelova nagrada za mir mogla biti posvećena naporima da se ograniči širenje atomskog oružja.

U obrazloženju je navedeno kako je Kampanja ICAN dobila Nobelovu nagradu za mir za desetogodišnju kampanju da se svijet riješi atomskog oružja.

“Organizacija dobiva nagradu za svoj radi da preusmjeri pažnju na katastrofalne humanitarne posljedice korištenja nuklearnog oružja i pionirske napore da se postigne sporazumna zabrana takvog oružja”, obrazloženo je prilikom objave dobitnika nagrade, a prenosi AFP.

“ICAN je dobio nagradu za mir zbog ukazivanja na katastrofalne humanitarne posljedice upotrebe nuklearnog oružja u bilo koje svrhe”, rekla je predsjednica Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir Berit Reiss-Andersen.

Vodeći u borbi za zabranu nuklearnog oružja

Po njenim riječima, ICAN je “vodeći faktor civilnog društva u nastojanju ostvarenja zabrane nuklearnog oružja po međunarodnim zakonima”.

“Odluka da se Nobelova nagrada za mir dodijeli ICAN-u trebala bi ohrabriti zemlje s nuklearnim oružjem da razmotre svoje obaveze prema nuklearnom razoružanju”, rekla je Reiss-Andersen.

Prošle godine nagradu je dobio kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos za potpisivanje mirovnog sporazuma s gerilcima FARC-a i okončanja višedesetljetnog građanskog rata u zemlji.

Stoga su prognoze i govorile da bi ove godine nagrada mogla biti usmjerena na zabranu širenja oružja za masovno uništenje, navode agencije.

Po oporuci Alfreda Nobela iz 1901. godine nagrada za mir treba se uručiti “osobi koja je učinila najviše na bratimljenju naroda, ukidanju ili smanjenju vojski ili za održavanje ili promoviranje mirovnih kongresa”.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!