NKSS osudila cenzuru u KCNS

20 Oct 2013

"Cenzura izložbe u KCNS samo je još jedan primer neprihvatljivog odnosa novosadskih vlasti prema građanima Novog Sada"

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) najoštrije je osudila cenzuru rada mlade novosadske umetnice Danijele Tasić u Kulturnom centru Novog Sada i zatražila od nadležnih da hitno omoguće slobodu umetničkog izražavanja, na šta su obavezni i prema Ustavu Srbije.

Asocijacija NKSS ujedno je apelovala na stručnu i najširu javnost da takođe osude svaki vid cenzure i ustanu u odbranu slobode izražavanja.

“Neprihvatljiva je ocena direktora KCNS-a Andreja Fajgelja o potrebi razlikovanja cenzure i uređivanja, jer umetnička sloboda ne sme biti bilo čime ograničena”, navela je u saopštenju Asocijacija NKSS, koja okuplja više od 90 organizacija i inicijativa iz gradova širom Srbije.

“Uvredljivo danas može biti samo to što se u zvanično sekularnoj državi, i to u 21. veku, cenzuriše umetnički rad pozivanjem na navodnu potrebu zaštite interesa određenih verskih zajednica”, navela je NKSS povodom izjave Fajgelja o razlozima zabrane rada Danijele Tasić.

NKSS je podsetila da se rad KCNS-a finansira iz gradskog budžeta, odnosno od poreza svih građana Novog Sada, među kojima su i vernici drugih veroispovesti i ateisti.

“Cenzura izložbe u KCNS samo je još jedan primer neprihvatljivog odnosa novosadskih vlasti prema građanima Novog Sada”, poručila je NKSS, najveća mreža organizacija, inicijativa i pojedinaca koji deluju u nevladinom sektoru u kulturi u Srbiji.

Izložba studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu zatvorena je – umesto otvaranja 15. oktobra u KCNS-u, u znak protesta zbog zahteva uprave da se ukloni rad koji prikazuje Isusa Hrista sa svežnjem novca u rukama.

Autorka tog rada Danijela Tasić izjavila je da su njene kolege i profesori, nakon duge polemike sa Fajgeljem, odlučili da demonstrativno zatvore izložbu zbog pokušaja nametanja cenzure.

Fajgelj je saopštio da je odluku u vezi sa radom Danijele Tasić doneo kako bi sprečio rizik da “većina građana bude uvređena i obespravljena i da još mora da plati za to”, jer “ta ista većina, koja se izjašnjava da veruje u Isusa, je i glavni izvor finansija KCNS-a”.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!