Njilašu povelja za doprinos u jačanju veza između Izraela i Srbije

27 jan 2016

Povelje su dodeljene zaslužnim predstavnicima javnog i kulturnog života Srbije

Pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu dodeljena je povelja za izuzetan doprinos u jačanju veza između Izraela i Srbije, saopšteno je danas iz Biroa za informisanje Pokrajinske vlade.

Povelje su dodeljene zaslužnim predstavnicima javnog i kulturnog života Srbije u beogradskoj sinagogi Sukat Šalom.

U saopštenju se navodi da je Njilaš, u periodu dok je bio predsednik opštine Kanjiža podržao organizaciju proslave „Kanjiži s ljubavlju“ u čast Pala Žambokija, koji je za vreme Drugog svetskog rata spasio od smrti mnoge Jevreje.

Njegov usvojeni sin, Jožef Žamboki, ostvario je svoj dugogodišnji san, te je uz organizaciju Obrazovno-kulturnog centra CNESA – Kanjiža 2012. godine bio domaćin izložbe „Pravednici iz Srbije“ i domaćin velikog koncerta eminentnih umetnika.

Pal Žamboki je, kako se objašnjava u saopštenju, pre 74 godine spasio Jožefa i njegovu sestru Rozu Benavram iz Beograda, grada koji se tih dana uz pomoć kvinsliškog režima obračunavao s preostalim Jevrejima. Jožefa je odveo u Kanjižu, gde ga je predstavio kao svog sina, a Rozu je smestio kod svoje sestre Marije Čanadi u Novom Kneževcu. Oboje su srećno preživeli Drugi svetski rat, a Jožef je u znak zahvalnosti preuzeo prezime svog spasioca.

U saopštenju se dodaje i da su se na svečanosti u Beogradu prisutnima obratili i ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi, kao i Josef Žamboki, koji je izrazio uverenje da će se i ubuduće nastaviti uspešna saradnja između Izraela i Srbije, te da će ona biti proširena i u sferi privrede.

Među mnogobrojnim dobitnicima, pored Mihalja Njilaša, su i predstavnici države, kao i predsednik Fonda B92 Veran Matić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!