Njilaš: Ministarstvo ne uplaćuje novac za polaganje ispita za licencu

21 apr 2015

Godinama čekaju na polaganje ispita

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš ukazao je danas da zbog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije više od 200 nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika u ustanovama obrazovanja i vaspitanja u Vojvodini godinama čeka na polaganje ispita za licencu.

Njilaš je na konferenciji za novinare istakao da neki od njih na polaganje tog ispita čekaju još od 2006. godine i pored toga što su molbe za polaganje stručnih ispita uredno podnete, a novac blagovremeno uplaćen na račun Ministarstva.

„Ministarstvo, nakon više godina neorganizovanja ispita, predmete prosleđuje Pokrajinskom sekretarijatu, ali ne i novac koji su vojvođanske ustanove uplatile na ime troškova polaganja ispita za licence“, rekao je pokrajinski sekretar.

On je objasnio da je nadležnost organizovanja ispita za licence poverena Autonomnoj pokrajini Vojvodini 2009. godine, a da je realizacija počela 2011. godine.

„Upravo taj dug period od dve godine, bio je jedan od razloga zbog kog su se ustanove obraćale direktno Ministarstvu, kao i činjenica da su među predmetima koji su prosleđeni Pokrajinskom sekretarijatu bili i brojni zahtevi za polaganje ispita onih kandidata koji nastavu drže na nekom od  jezika nacinalnih manjina. Kako brojni dopisi, kojima Pokrajinski sekretarijat apeluje na Ministarstvo da uz nerešene predmete vrati i novac, kako bismo bili u mogućnosti da organizujemo ispite, ostaju bez odgovora, Pokrajinska vlada odlučuje da Pokrajinski sekretarijat organizuje ispite za licence i za to izdvaja novac iz budžetske rezerve“, rekao je Njilaš.

On je dodao i da je Pokrajinska vlada zadužila Pokrajinski sekretarijat za finansije da iz budžetske rezerve obezbedi 1,8 miliona dinara za isplatu naknade troškova ispitnih komisija,

Pokrajinski sekretar je ukazao da je licenca, odnosno dozvola za rad, jedan od uslova za obavljanje poslova prosvetnih radnika, te da je zakonom propisano da prosvetni radnici najduže dve godine od dana zasnivanja radnog odnosa u ustanovi, mogu da obavljaju poslove nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika bez licence.

„U 140 predmeta utvrđeno je da kandidati ispunjavaju uslove, te su na adrese 76 vojvođanskih ustanova danas poslati ugovori o preuzimanju potraživanja, odnosno cesiji. Nakon toga, ispiti za ove kandidate će biti organizovani u tri ispitna roka: u maju i septembru za osnovne i srednje škole i u junu za predškolske ustanove“, rekao je Njilaš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!