Niska izlaznost birača u SAD-u karakteristika izbora

14 Oct 2016

U Indiani strogi zakoni destimuliraju građane te savezne države da se registriraju i glasaju

Izlaznost na izborima jedna je od glavnih tema američkih predsjedničkih izbora. U Indiani strogi zakoni destimuliraju građane te savezne države da se registriraju i glasaju.

Indiana je država gdje polja kukuruza prate hiljade kilometara idiličnih puteva. Ova savezna država drži neslavni rekord, i to u apatiji birača. Na izborima 2014. godine, od 50 država, Indiana je imala najnižu izlaznost. Studentica Univerziteta Purdue Raina Robinson kaže kako vjerovatno neće izaći na izbore.

“Zaista ne znam da li da iskoristim svoje pravo glasa samo zato što mogu. Mislim da vjerojatno neću glasati”, rekla je ona.

Ankete pokazuju kako su predsjednički kandidati Hillary Clinton i Donald Trump prilično nepopularni, što ukazuje da su mnogi birači apatični s razlogom. Student istog univerziteta Aaron Engstrom kaže da će ipak glasati za Hillary Clinton.

Traže jednostavniji sistem

“Ne radi se o tome volim li ih ili ne, ali mislim da ću ovaj put glasati za Hillary”, pojašnjava.

Sjedinjene Američke Države su poznate po relativno niskoj izlaznosti birača. Na posljednjim predsjedničkim izborima glasalo je 54 posto birača. U Australiji, Belgiji i Čileu, gdje je glasanje obavezno, izlaznost je veća od 80 posto.

“Godine 2014. samo 28 posto birača je izašlo na izbore u Indiani. To je najniža stopa u zemlji i najniža stopa ovdje u proteklih 60 godina. Analitičari tvrde da postoji razlog što ova država ima neke od najstrožijih izbornih zakona u zemlji”, izvještava John Hendren, novinar Al Jazeere.

Indiana ima stroga pravila utvrđivanja identiteta birača. Glasački spiskovi se zaključuju mjesec dana uoči izbora, a glasanje u odsustvu je također striktno regulirano. Joanne Evers iz Lige žena glasača kaže da bi izlaznost bila veća da je sistem jednostavniji.

“Više građana bi glasalo da je sistem jednostavniji – da se možemo registrirati na dan glasanja i da ne moramo imati lične dokumente da dokazujemo da postojimo. Trenutni sistem samo odvraća glasače”, pojašnjava.

Etničke raznolikosti i imigracije

Indiana je jedna od nekoliko država naklonjenih republikancima koje su pooštrile izborne zakone. Kritičari tvrde da time nastoje obeshrabriti manjine i ostale pristalice Demokratske stranke da glasaju. Međutim, neki politički analitičari misle kako bi ovi izbori mogli biti drugačiji, a među njima je i profesor političkih nauka James McCann.

“Pitanja koja dominiraju ovom izbornom kampanjom odnose se na etničke raznolikosti i imigracije. Sve je to prilično bitno za latinoameričku zajednicu. Smatram da bi izlaznost mogla biti veća od očekivane”, objašnjava.

Guverner Indiane Mike Pence je potpredsjednički kandidat Trumpa, a Hillary Clinton je obećala školovanje bez dugova. Među studentima Purdue Univerziteta postoji interes za glasanjem. Studentica Hannah Calvert kaže da su se mnogi milenijci registrirali za glasanje, jer ih brinu školarine. Hoće li birači u Indiani i širom SAD izaći u većem broju, vidjet ćemo u novembru.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!