Nikola Kojo: Živimo u diktaturi, zabrana filma je odluka odozgo

"Ukoliko to nije naredio on lično, tada je to cenzura, a možda i osveta meni za 'Stado' u kome se prepoznao"

23. sep 2018

Snimanje filma „Mezimica“ reditelja Nemanje Ćipranića, a po scenariju Dimitrija Vojnova, otkazano je svega sedam dana pre nego što je trebalo da počne.

Iako je Filmski centar Srbije odabrao ovaj film i odobrio projekat u maju prošle godine, od projekta se odustalo u poslednjem trenutku, kada su i glumci i čitava ekipa već uveliko bili spremni za snimanje, piše list Danas.

Kako se navodi, tu odluku je doneo Upravni odbor FCS na sednici 20. septembra, nakon što su se u javnosti i pojedinim medijima pojavile tvrdnje da Srbija „finansira antisrpske filmove“, a jedan od filmova za koje se tvrdi da „ruži ugled naše zemlje“ upravo je ovo ostvarenje, u kojem su glavne uloge trebali da tumače Nikola Kojo, Miloš Biković i ruska glumica Aglaja Tarasova.

„Priča govori o bivšem DB-ovcu koji danas radi kao makro. Od trgovaca belim robljem kupuje Ruskinju i zaljubljuje se u nju. Jednog dana trgovci je otimaju, jer su napravili dogovor da nekom stranom klijentu prodaju njeno srce. Onda on kreće u akciju spasavanja i polazi na put iskupljenja“, ukratko je objasnio scenarista radnju filma.

Producent filma Svetozar Cvetković sporazumno je raskinuo ugovor, i to nakon što je reditelj učinio sve što je od njega traženo u pogledu izmena na scenariju.

Scenarista Dimitrije Vojinov izjavio je da je upravo zbog svih tih izmena i rešio da bude potpisan pseudonimom.

List navodi da su postojali pritisci da do izmena dođe, ili da se od filma u potpunosti odustane.

Nikola Kojo je za Noizz izjavio da ga je producent Svetozar Cvetković obavestio da se film neće snimati i da je to „odluka odozgo, neopoziva, i nedvosmislena“.

Prema njegovim rečima zabrana može da “ima veze sa novim mentalnim sklopom koji se izrodio u ovoj zemlji, a to je paranoja koja je viši stadijum od autocenzure”.

“Ukoliko to nije naredio on lično. On, čije se ime izgovara šapatom. Tada je to cenzura, a možda i osveta meni za ‘Stado’, u kome se prepoznao. Sa velikom tugom moram da saopštim da je ‘Stado’ sada toliko pase i da u odnosu na diktaturu u kojoj živimo, taj film sada izgleda kao romantična komedija”, rekao je Kojo.

(Autonomija, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Slagalica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga