Nezakonita smena predsednika somborske skupštine

16 sep 2014

Upravni sud je poništio odluku o Lazićevoj smeni i vratio predmet somborskoj skupštini na ponovno odlučivanje

Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu presudilo je da je smena nekadašnjeg predsednika skupštine u Somboru Siniše Lazića nezakonita.

U presudi koju je potpisala predsednica sudskog veća Suzana Guduraš potvrđuje se da je prilikom Lazićeve smene na sednici koja je održana sredinom aprila ove godine učinjena bitna povreda pravila postupka, koji predviđa Zakon o opštem upravnom postupku.

Upravni sud je poništio odluku o Lazićevoj smeni i vratio predmet somborskoj skupštini na ponovno odlučivanje i naložio otklanjanje učinjene povrede pravila postupka.

U obrazloženju sudske presude objašnjava se da osporeno rešenje o smeni bivšeg predsednika lokalne skupštine ne sadrži obrazloženje, niti uputstvo o pravnom sredstvu, što tu odluku čini nezakonitom.

U presudi se dodaje i da je, s obzirom na to da se radi o bitnoj povredi pravila postupka, sud predmet rešavao bez usmene rasprave.

Siniša Lazić je odmah nakon što je smenjen, tužio skupštinu Sombora.

Pre nego što je Upravni sud presudio u njegovu korist, svoje mišljenje je u junu dalo i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U njemu se somborska lokalna samouprava takođe upozorava da je akt o razrešenju predsednika skupštine nezakonit.

Siniša Lazić je kadar Demokratske stranke (DS).

Vlast u tom gradu čini koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), uz Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Savez vojvođanskih Mađara (SVM), Srpski pokret obnove (SPO), Demokratsku zajednicu vojvođanskih Mađara (DZVM), Treću Srbiju i dve grupe građana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!