Nevladine organizacije osudile Vučićevu izjavu, jer žene svodi na mašine za rađanje

19 mar 2018

"Odluka o rađanju tiče se isključivo žena, a ne države i crkve, zbog čega odbijamo svaki poziv na partijsko rađanje usmereno na reprodukciju žrtava budućih ratova"

Više nevladinih organizacija predvođenih Ženama u crnom, osudilo je danas izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je „zamolio“ žene da „razumeju potrebu Srbije i rađaju više dece“, navodeći da je takva izjava ponižavajuća i da degradira žene, jer ih svodi na mašine za rađanje.

Pozivajući se na izjavu predsednika u kojoj je istakao da bez veće stope nataliteta ne možemo da opstanemo kao Srbija, nevladine organizacije ocenjuju da se iz nje, kao i iz prethodnih izjava i sramotne kampanje, može iščitati da je poziv za rađanje upućen samo ženama srpske nacionalnosti, koje su heteroseksualne, dok su ostale isključene.

Dodaje se i da je problematično to što se državna pomoć zaustavlja na četvrtom detetu, čime se isključuje podrška mnogim romskim porodicama.

„Osim što se radi o nacionalizmu i ponovljenom rasizmu, iz ove izjave je vidljiva i svojevrsna mizoginija, jer predsednik predlaže društvu i posebno medijima da stvore klimu u kojoj će žene koje rode troje i četvoro dece ‘biti poštovane i omiljene, a ne izbacivane iz društva, zato što nemaju dovoljno vremena za skupe provode, tašnice i cipele itd'“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su mere štednje koje sprovodi Vlada Srbije, najviše pogodile žene i da je izjava predsednika problematična i zato što previđa socijalne uslove u slučaju da žena odluči da rađa.

„Ovde se radi o trgovini ljudskim pravima, koja nisu na prodaju. Predsednik nudi državnu novčanu pomoć u zamenu za restrikcije prava na abortus“, stoji u saopštenju.

Te nevladine organizacije smatraju da se odluka o rađanju tiče isključivo žena, a ne države i crkve, zbog čega su poručile da odbijaju svaki poziv na partijsko rađanje „usmereno na reprodukciju žrtava budućih ratova“.

„Ni državu ni boga, blizu jajnika moga! Moje telo, moja teritorija!“, poručile su Žene u crnom, čije su saopštenje potpisali i Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Romska ženska mreža, Organizacija za lezbejska ljudska prava – Labris, Mreža Žene protiv nasilja, Mreža žena Rasinskog okruga, Udruženje žena Peščanik iz Kruševca, Nena – grupa za mir i prava žena iz Leskovaca.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!