Nensi Pelozi ponovo predsednica donjeg doma Kongresa SAD

Nensi Pelozi (78) iz San Franciska je tim izborom postala glavni protivnik republikancu i predsedniku SAD Donaldu Trampu s kojim je ranije imala nesuglasice

03. jan 2019

Demokrata Nensi Pelozi večeras je izabrana za predsedavajuću donjeg doma američkog Kongresa, što je ocenjeno kao istorijski povratak političarke koja je već obavljala tu funkciju.

Nensi Pelozi (78) iz San Franciska je tim izborom postala glavni protivnik republikancu i predsedniku SAD Donaldu Trampu s kojim je ranije imala nesuglasice, prenela je agencija Frans pres.

Ona je već bila predsedavajuća Predstavničkog doma od 2007. do 2010. i tada je bila prva žena u američkoj istoriji na toj funkciji.

Američki Kongres danas je počeo prvu sednicu u novom sazivu posle parlamentarnih izbora, sa rekordnim brojem žena i predstavnika manjina a i na kojima su demokrate osvojile većinu u Predstavničkom domu.

Kongres počinje rad u svetlu nesuglasica s Belom kućom o budžetu i finansiranju zida na granici s Meksikom zbog čega je od 22. decembra delimična blokada rada saveznih organa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga