Nemci vratili naše falične vagone

14 jan 2012

“Desilo nam se da nam je Nemac 2010. na jednom vagonu obeležio 400 mesta na kojima varovi nisu bili dobri. Deca koja dolaze da rade su dobra i hoće da uče, ali prolaze kurseve od dva-tri meseca”

Čak 30 specijalnih vagona koje je radila Fabrika vagona iz Kraljeva nemačke železnice nisu htele da preuzmu „jer fabrika nije odradila posao koji je naručen“.
Greška je nastala u projektovanju tako da kompanija kojom upravlja država od raskida ugovora sa Azov impeksom iz Ukrajine ima rok da do kraja februara greške ispravi ili da reciklira vagone.
„Vagone je trebalo da isporučimo 3. januara, ali je komisija kupca pronašla brojne greške na konstrukciji. Radi se o specijalizovanim platformama na koje treba da budu montirane dizalice za postavljanje pragova i šina i o vagonima nosačima za druge potrebe“, kaže jedan od radnika.
Direktor Fabrike vagona Boško Slavković kaže da „posao nije u opasnosti, naručioci su imali nekoliko primedaba i to će biti otklonjeno do kraja februara, kada možete očekivati poziv za svečanu primopredaju vagona s naručiocima“.
Direktor firme koja u ovom trenutku samo gradi jedan specijalni višeosovinski vagon i remontuje nekolicinu za srpske železnice nije imao vremena da odgovori na pitanja kako je došlo do greške i zbog čega će isporuka vagona kasniti dva meseca jer je bio na poslovnom ručku.
„Kuburimo s majstorima. Nema zavarivača od struke. Desilo nam se da nam je Nemac 2010. na jednom vagonu obeležio 400 mesta na kojima varovi nisu bili dobri. Deca koja dolaze da rade su dobra i hoće da uče, ali prolaze kurseve od dva-tri meseca. Za to vreme nemoguće je naučiti da variš vagon“, kaže on.
Radnici Fabrikle vagona primili su u januaru zaradu i po. Muka je što se to vodi pod februarsku platu 2011. U međuvremenu, 50 zaposlenih je uzelo otpremnine i napustilo kolektiv.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!