Nemački politikolog: Nemačka će sprečiti ulazak u EU, ako bude promene granica

31 avg 2018

"Beograd pokušava da stvari vrati na stanje pre 2013. i time da se ne prizna da je Srbija ostala bez Kosova"

Nemački politikolog Bodo Veber ocenio je da Berlin čvrsto stoji na svojim pozicijama oko promene granica na Balkanu i da će zaustaviti pristupanje Srbije i Kosova Evropskoj uniji ako dođe do toga.

Veber je za Dojče vele (Deutche Welle – DW) rekao da su za probleme u dijalogu, pošto su se ponovo javile stare ideje o podeli Kosova, odgovorni visoka predstavnica EU Federika Mogerini i administracija predsednika SAD Donalda Trampa.

„Nemačka će čvrsto da stoji na svojim pozicijama i neće biti promene granica na Balkanu, podele Kosova ili pak zamene teritorija“, rekao je Veber.

On je ocenio da će Berlin stopirati pristupanje Srbije, ali i Kosova Evropskoj uniji, ako dođe do promene granica, navodi DW.

Veber je rekao da je promena granica potpuno nepotrebna, budući da je „dijalog imao veliki uspeh 2013, kada je Srbija bila skoro dovedena dotle da prizna da je ostala bez Kosova“, a da Beograd pokušava da stvari vrati na stanje pre 2013. s idejama o razmeni teritorija, kompromisom Srbije i Kosova, i time da se ne prizna da je Srbija ostala bez Kosova.

Veber je rekao da te ideje ipak prolaze u Briselu i Vašingtonu, dodajući da je visoka predstavnica Mogerini ta koja je dijalog dovela u krizu.

„Rezultat te krize je da su pale sve crvene linije, odnosno da se ne reaguje na prelazak crvenih linija, što govori o slabosti EU“, rekao je on.

Nemački politikolog dodaje da ga odnos američke adminsitracije ne iznenađuje jer predsednik SAD Donald Tramp preti da će da uništi poredak na kojem je Zapad 30 godina radio – da ne dozvoli razgraničenja po etno-teritorijalnom principu.

„Već se tokom raspada Jugoslavije radilo na tome da se zemlje razgraniče po federalnim granicama, ali sa snažnim pravima manjina, što je bio osnovni princip. Ovde je to sada ukinuto praktično preko noći“, rekao je Veber.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!