Nemački ministar biciklom putovao ka Novom Sadu

02 Jun 2012

Fridrih putovao biciklom da bi se upoznao sa potencijalima Dunava

Ministar za evropske poslove nemačke pokrajine Baden Virtemberg Peter Fridrih deo puta od Ulma do Novog Sada proputovao je na biciklu, kako bi se upoznao sa potencijalima podunavskih gradova i regije.

Fridrih je novinarima u Novom Sadu rekao da je sa saradnicima putovao biciklom, kako bi doprineo što uspešnijem uspostavljanju Dunavske strategije.

Oni su na put krenuli 28. maja a u Novi Sad su stigli juče pre podne. Potom su nastavili put prema Rumuniji i kazali da će od ukupno oko 1.800 kilometara puta, na biciklu provesti oko 300 kilometara.

Fridrih je u razgovoru sa predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem rekao da Dunavski region nije „projekat elite”, već da implementacijom Dunavske strategije i realizacijom projekata građani treba da osete boljitak.

Egereši je agenciji Beta rekao da su Baden Virtemberg i Vojvodina bile nosioci ideje, izrade a sada i sprovođenja Dunavske strategije.

„U toj saradnji ima još puno mesta za zajedničke projekte, koji bi za cilj imali razvoj turizma, ekologije, ekonomije i drugih važnih oblasti”, naveo je Egereši.

Dodao je da je insistirao i na uspostavljanju saradnje kancelarija Vojvodine i Baden  Virtemberga u Briselu, kao i na nastavku dosadašnje dobre tradicije stažiranja vojvođanskih mladih i perspektivnih stručnjaka u ovoj nemačkoj pokrajini.

Egereši je pozvao ministra Fridriha da poseti Kamp tolerancije mladih podunavskih gradova i regiona, koji će se ove godine po šesti put održati u Bačkoj Topoli.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!