Nemačka vratila lobanje 20 Namibijaca

04 okt 2011

Nemački naučnici su na njima obavljali eksperimente nastojeći da dokažu "rasnu superiornost" belaca iz Evrope u odnosu na crnce iz Afrike tako što su analizirali crte lica

Stotine Namibijaca dočekale su na aerodromu lobanje svojih 20 predaka koje je Nemačka odnela radi rasističih eksperimenata pre više od jednog veka.

Premijer Nahas Angula je izjavio da lobanje „svedoče o užasima kolonijalizma i surovosti Nemačke“, i da Namibija „prihvata te posmrtne ostatke kao simbolični završetak jednog tragičnog poglavlja“.

Neki Namibijci su u utorak zatražili odšetu smatrajući da je nad njihovim precima izvršen prvi genocid 20. veka.

Istoričari tvrde da su nemački vojnici od 1904 do 1907. ubili ili do smrti izgladneli 60.000 pripadnika naroda Herero. Namibijska vlada je povratak lobanja zatražila 2008, ali je bilo potrebno nekoliko godina da se indetifikuje njihovo poreklo.

Lobanje četiri žene i 16 muškaraca, uključujući jedno dete staro tri godine, čuvane su u formaldehidu, a u Berlin su dopremljene između 1909. i 1914. godine.

Procenjuje da je u Nemačku odneto oko 300 lobanja nakon masakra lokalnog stanovništva početkom prošlog veka u tadašnjoj Jugozapadnoj Africi, današnjoj Namibiji, kojom je upravljao Berlin od 1884. do 1915. godine.

(AP/Beta)

Podelite ovu stranicu!