Nemačka: Bogati postaju još bogatiji

18 sep 2012

Jaz između bogatih i siromašnih se sve više produbljuje i u Nemačkoj, a državna imovina se umanjuje, stoji u četvrtom Nacrtu izveštaja Vlade Nemačke o siromaštvu i bogatstvu u koji je uvid imao list Zidojče cajtung

U skladu sa smanjenjem državne imovine, od 1992. do 2012. privatna imovina se povećala za 4,6 hiljada milijardi na tačno 10 hiljada milijardi evra, odnosno više nego dvostruko. Samo u tzv. „kriznom periodu“ od 2007. do 2012. je privatna imovina, u šta se ubrajaju nekretnine, građevinsko zemljište, investicije ili potraživanja iz penzionih fondova preduzeća, porasla za 1,4 hiljade milijardi evra.

Prema izveštaju Ministarstva rada, bogatstvo najimućnijih deset odsto domaćinstava je „u istom vremenskom periodu sve više raslo“. 1998. je to bio udeo od 45 odsto ukupne imovine. Međutim, danas je u rukama najbogatijih Nemaca, čak 53 odsto ukupnog bogatstva zemlje. A porodice koje čine tzv. „donju polovinu liste“, poseduju samo jedan odsto ukupne imovine Nemačke, navodi se dalje u izveštaju u koji je uvid imao nemački dnevnik Zidojče cajtung.

Razlike u razvoju ličnih dohodaka

U Izveštaju se navodi da se u „gornjem delu beleži pozitivan bilans“. A onih 40 odsto stalno zaposlenih u donjem delu skale je, međutim, zbog inflacije pretrpelo smanjenje ličnih dohodaka. Jedan takav razvoj situacije „povređuje pravo naroda na jednakost“, konstatovala je nemačka ministarka rada Ursula fon der Lajen (von der Leyen) iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Na osnovu ovog izveštaja o siromaštvu i bogatstvu zaključuje se da se radi o trendu topljenja državnog bogatsva. Zidojče cajtung navodi, pozivajući se na izveštaj, da se državna imovina od 1992. do početka 2012. umanjila za celih 800 milijardi evra. A to se videlo i zbog mera preduzetih tokom finansijske i ekonomske krize kada je došlo do „pomeranja“ privatnog bogatstva.

(Svetozar Savić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!