Nema prijava zbog fašizma na skupu podrške rehabilitaciji Nedića

06 mar 2018

"Država ćutanjem daje legitimitet desnici"

Prema informacijama koje su novinari Insajdera dobili od nadležnih institucija, prijave zbog spomen-skupa Milanu Nediću ne postoje.

Iako su polovinom februara mediji preneli informaciju da su nakon ovog skupa podnete prekršajne i krivične prijave, ni u osnovnim tužilaštvima, ni u Višem tužilaštvu, kao ni u Prekršajnom sudu u ovom slučaju postupak se ne vodi.

U Beogradu je početkom februara održan skup podrške rehabilitaciji Milana Nedića, predsednika kvinsliške vlade u Srbiji, koji je bio saradnik nacističke Nemačke. Istovremeno, održan je i kontramiting koji su organizovali antifašisti na istom mestu.

Na skupu su, kako se može videti na fotografijama koje su objavljene, pristalice rehabilitacije Nedića gestikulirale i isticale nacističke i fašističke simbole, a skupove, koji su bili jedan preko puta drugog, obezbeđivao je veliki broj policajaca. Incidenata nije bilo, osim verbalnih dobacivanja – pretnji i uvreda.

Nekoliko dana nakon skupa u medijima se pojavila informacija da su podnete krivične i prekršajne prijave protiv Marka Gajinovića, člana desničarske organizacije Alternativa, kao i protiv nekoliko nepoznatih lica zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti, kao i kršenja Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija.

Prijava nema, MUP ne odgovara

Prema analizi Insajdera, na ovom skupu potencijalno je učinjeno nekoliko krivičnih dela i prekršaja. Izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrepeljivosti je krivično delo koje je Ustavom zabranjeno. Zakonom se zabranjuju i manifestacije, isticanje simbola ili obeležja ili bilo kakvo delovanje pripadnika i pristalica neonacističkih i fašističkih organizacija i udruženja kojima se propagiraju ideje i delatnosti takvih organizacija i udruženja.

Međutim, kako je Insajderu rečeno u Višem tužilaštvu, kao i u osnovnim tužilaštvima, krivične prijave za ova dela nisu podnete. Takođe, iz Prekršajnog suda novinarima Insajdera stigao je odgovor da nije podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nakon ovog skupa.

Od MUP-a ni nakon više od pola meseca nismo dobili odgovor na pitanje da li je policija podnela krivične i prekršajne prijave protiv pristalica rehabilitacije Nedića .

Osim što se, po svemu sudeći, nesmetano održao skup u centru Beograda kojim se veliča predsednik kvinsliške vlade koji je sarađivao sa nacističkom Nemačkom, izostala je i naknadna reakcija i osuda predstavnika vlasti. Tako je opet potvrđena teza da država ćutanjem daje legitimitet desnici.

Ministar informisanja se sastao sa Gajinovićem

Novinari Insajdera su Gajinovića na skupu prepoznali kao jednu od osoba koje su salutirale nacističkim pozdravom „zig hajl“, što se moglo videti i na snimcima koje su objavili pojedini mediji.

Gajinović je bivši član Nacionalnog srpskog fronta, čiji je nezvanični vođa Goran Davidović „Firer“. Nacionalni stroj je 2011. godine zabranjen zbog izazivanja rasne i nacionalne mržnje, međutim, Nacionalni srpski front iako propagira iste vrednosti kao i Nacionalni stroj, i dalje postoji kao organizacija, a prethodnih godina održao je i nekoliko javnih skupova uz dozvolu države.

Gajinović je trenutno član desničarke organizacije Alternativa čiji su pojedini pripadnici govorili za Insajder u emisiji „Sukob oko sistema vrednosti“. Ova organizacija je u javnost prvi put dospela kada su izlepili prostorije Inicijative mladih za ljudska prava porukama „Soroševi plaćenici“ i „izdajnici“.

Sredinom prošle godine sa pripadnicima “Alternative” se sastao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, a tom prilikom su mu članovi Alternative uručili 3.500 potpisa studenata iz Srbije i regiona kao podršku zakonu o zaštiti ćirilice.

(Insajder)

Podelite ovu stranicu!