Neizvesna budućnost Centra Živeti uspravno

29 Sep 2014

Novi Sad izdvaja za personalne asistente manje od Niša i Sombora

Novosadski Centar Živeti uspravno, koji se bavi pružanjem podrške osobama sa invaliditetom, pokrenuo je na svojoj Fejsbuk stranici akciju “Donate challenge” i zamolio sve koji su u prilici da pomognu uplatom na žiro račun te organizacije, čiji je račun u blokadi više od mesec dana.

U Centru ističu da se u ovako teškoj situaciji do sada nisu nikada našli i da su aktivnosti dovedene u fazu “preživljavanja”.

“Sredstvima koje je grad Novi Sad za ovu godinu odobrio moći ćemo da pokrijemo troškove rada pet asistenata u oktobru, od sedam, koliko je trenutno zaposleno. Dalje je sve neizvesno”, rekla je za Autonomiju predsednica Centra Milica Ružičić Novković.

Ona je objasnila i da je potrebno da se najkasnije do 4. oktobra skupi još oko 658 hiljada dinara, kako bi se odblokirao račun i kako bi asistenti imali zdravstveno osiguranje i markice za prevoz u oktobru.

Ružičić Novković je istakla i da je grad odobrio sredstva, ali ona zbog blokade ne mogu biti potraživana. Prema njenim rečima, u Novom Sadu postoji oko 40 građana kojima je potrebna usluga personalne asistencije, ali zbog malog broj asistenata tu uslugu sada koristi samo četvoro njih.

Ona je upozorila i da će, ako se nešto ne promeni, u oktobru tu uslugu koristiti samo dve osobe.

“Niš, na primer, ima 30 asistenata, Sombor 11, Novi Sad šest, a mi smo od 2009. do prošle godine preko grada dobili sredstva kolika je Niš izdvojio samo za ovu godinu. A budžet Niša i Novog Sada se ne mogu porediti”, napomenula je Ružičić Novković.

Predsednica Centra Živeti uspravno svog personalnog asistenta sama plaća. Ona je objasnila i da je do blokade došlo jer su prošlogodišnjim donacijama grada, Pokrajinske vlade, privatnog sektora i participacijom korisnica pokriveni bruto troškovi rada 14 asistenata u prvih sedam meseci prošle godine i neto zarade za osam asistenata od avgusta do decembra prošle godine.

“Uslugu je od 2009. do sada imalo ukupno 18 korisnika. Od oktobra do sredine sledeće godine sve je neizvesno i zavisi od toga da li će grad promeniti odluku o socijalnoj zaštiti i koliko će sredstava biti odvojeno na gradskom i ostalim konkursima za projekte”, ukazala je Ružičić Novković.

Žiro račun Centra Živeti uspravno, na koji mogu da se uplate sredstva preko “Donate challenge” akcije je: 340-11001286-31.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!