Nedostaju prosvetni inspektori u Vojvodini

20 jan 2016

Opštine Vrbas, Kovačica, Opovo, Plandište, Sremski Karlovci, Beočin, Bački Petrovac i Irig nemaju prosvetne inspektore

Određeni broj opštinskih, odnosno gradskih uprava u Vojvodini nema zaposlene prosvetne inspektore, iako Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da inspekcijski nadzor nad radom prosvetnih ustanova obavlja opštinska, odnosno gradska uprava.

Prema navodima iz Pokrajinske vlade, to su opštine Vrbas, Kovačica, Opovo, Plandište, Sremski Karlovci, Beočin, Bački Petrovac i Irig, a trenutno u tim opštinama Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje vrši neposredan inspekcijski nadzor, i to na teret sredstava jedinice lokalne samouprave.

Kako se navodi, s pomenutim opštinama sekretarijat je zaključio ugovore o vršenju neposrednog inspekcijskog nadzora pa će tako, na primer, troškovi inspekcijskog nadzora u opštini Vrbas u 2016. godini iznositi oko 600.000 dinara.

“Imajući u vidu da je popunjavanje radnih mesta za prosvetne inspektore neophodno za kvalitetan i efikasan rad prosvetne inspekcije, kao i to da opštine koje nemaju prosvetne inspektore troše znatna sredstva za plaćanje inspekcijskih nadzora pokrajinske prosvetne inspekcije, ukazujemo na to da su opštinske uprave u zakonskoj obavezi da popune upražnjena mesta”, upozoriili su iz Pokrajinske vlade.

Dodaje se da slobodna radna mesta prosvetnog inspektora mogu biti popunjena premeštajem ili raspoređivanjem lica koja ispunjavaju uslove za poslove prosvetnog inspektora ili na drugi način.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!