Ne može „I Kosovo i Evropa“

11 okt 2011

Centri moći u ovoj državi ne žele Evropu, ocenjeno na skupu "Da li je Srbija odustala od EU"

 
 

Reditelj Gorčin Stojanović izjavio je danas da Srbija neće postati članica Evropske unije, već će ostati da stoji i tavori na slepom koloseku.
“Srbija nikada iskreno nije prihvatila evropske integracije ali joj nisu ni smetale, jer dobijamo mnogo novca odatle. Ali, Srbije je ispala iz istorije”, rekao je Stojanović na skupu “Da li je Srbija odustala od EU” u beogradskom hotelu “Zira”.
Reditelj Lazar Stojanović rekao je da Srbija već 200 godina živio u jednoj “žestokoj ambivalenciji” između Rusije i Evrope.
“Mi činimo sve da smetamo. A ne znam kako nekoga možete primiti u kuću i organizaciju, ako ovaj jedino što čini – smeta. Mi hoćemo u Evropu, ali pod našim uslovima, koja znači zapravo da mi nećemo u Evropu. To isto znači i parola ‘I Kosovo i Evropa’”, ocenio je Stojanović.
Prema njegovim rečima, centri moći nisu zvanično na vlasti u ovoj državi. “A ti centri moći imaju veoma jake razloge da ne teže Evropi, jer će sebi iskomplikovati život. Valjalo bi ukloniti taj sočni začin patriotizma i videti u čemu su ti interesi”, kazao je Stojanović.
Verski analitičar Živica Tucić ocenio je da crkve ne treba da se plaše da će Srbija izgubiti sopstveni identitet ukoliko se priključi Evropskoj uniji. “Srbija zbog EU neće izgubiti identitet, kao što ni Grčka nije izgubila ni svoju pravoslavnu veru, ni azbuku”, rekao je Tucić.
On je ocenio da crkvama kod nas treba da se pomogne da shvate šta je zapravo put Srbije ka EU. “Doduše, Srpska pravoslavna crkva je već u EU, pošto tamo ima svojih šest-sedam eparhija. Ali iz nekih crkvenih krugova se sada jako oduševljavaju nekakvom evroazijskom unijom”, kazao je Tucić.
On je rekao da “srećom” nije reč o uticajnim crkvenim krugovima i ocenio da bi Međureligijski komitet u Srbiji trebalo da se jasno oglasi u vezi sa evropskim integracijama zemlje.
Tucić se založio za to da se sprovede kvalitetna analiza kolika je u Srbiji zaista pobožnost i koliki je zaista uticaj crkve.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!