NDNV: Tribina o gušenju medijskih sloboda u ponedeljak u Novom Sadu

24 Sep 2017

“Srbija je društvo u kojem ukinut prostor za javnu polemiku ili je ona u potpunosti obesmišljena, društvo u kojem ne postoji dijalog, već samo i jedino monolog”

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u ponedeljak uveče u Novom Sadu organizuje tribinu “Dozvola za mrak”, povodom najnovijih slučajeva gušenja medijskih sloboda u Srbiji.

NDNV je u pozivu naveo da je reč o tribini “o odstrelu medija i medijskih sloboda u Srbiji”.

Najavljeno je da će govoriti novinarka Vesna Mališić, novinski pisac Teofil Pančić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić i radijski aktivista Daško Milinović. Moderator će biti Dinko Gruhonjić, programski urednik NDNV-a.

“Gašenje nedeljnika Vranjske, napadi Vulinovog Pokreta socijalista na urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića i druge novinare, samo su novi pojavni oblici dugogodišnje operacije ubijanja medijskih sloboda i medijskog pluralizma u Srbiji. Vlast, bahato i neprikriveno, ima nameru da uništi svaki oblik kritičkog mišljenja, i u tu svrhu angažuje celokupnu državnu infrastrukturu”, navodi se u pozivu na tribinu.

NDNV je optužio aktuelnu vlast da zloupotrebljava institucije i uspostavlja autoritarni i visokokriminalizovani sistem, u kojem je svaka alternativa zabranjena i u kojem se ne poštuju zakoni i procedure, već isključivo sila i nasilje.

“Srbija je društvo u kojem ukinut prostor za javnu polemiku ili je ona u potpunosti obesmišljena, društvo u kojem ne postoji dijalog, već samo i jedino monolog”, piše u pozivu.

Dodaje se da se mediji i novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao nalaze pod snažnim i svakovrsnim pritiscima i ocenjuje da će javnost u Srbiji uskoro verovatno svedočiti gašenju i drugih medija koji nisu deo korumpirane piramide vlasti i moći, a kojih ima veoma malo.

“Nije isključeno da će opstati samo razni oblici Informera i Pinka, koji će veličati ‘mudrog vođu’ i besomučno napadati njegove domaće i strane ‘neprijatelje’. Postoje naznake da će država uskoro krenuti i u tzv. regulaciju interneta, što će značiti i dodatno gušenje medijskih sloboda i slobode izražavanja”, navodi se u pozivu na tribinu.

Tribina počinje u 19 sati, u Medija centru Vojvodine NDNV-a, koji se nalazi u Zmaj Jovinoj 3/I.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!