NDNV: Rasizam u listu koji izdaje Nacionalni savet Mađara

12 Jun 2015

Širenje mržnje prema pripadnicima romske populacije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije protestuje zbog rasističkog priloga u listu “Het Nap” pod nazivom “Romsko ludilo gađanja jajima”, autorke Elvire Renčenji, u kojem se širi mržnja prema pripadnicima romske populacije i reprodukuju najprizemniji stereotipi o njima, saopšteno je danas iz tog novinarskog udruženja.

U saopštenju NDNV se ocenjuje da je taj prilog u potpunoj suprotnosti ne samo sa etičkim kodeksom novinarstva već i sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u čitavom nizu članova tretira govor mržnje i pravne mere protiv njega. Kako se ističe, prilog takođe krši i Zakon o zabrani diskriminacije

“Najmanje što uredništvo ovog lista, kojem je osnivač Nacionalni savet Mađara može da uradi jeste da se izvini Romima, ali i svojim čitaocima zbog ovog sramotnog priloga koji svakako može da se čita i kao poziv na nasilje. Najmanje što osnivač može da uradi jeste da upravu i uredništvo lista pozove da preuzmu odgovornost i odgovarajuće posledice zbog katastrofalnog uređivačkog propusta”, piše u saopštenju NDNV.

U tom novinarskom udruženju su podsetili i na užasne posledice koji govor mržnje u medijima može imati po jedno društvo, navodeći kao primer devedesete godine. U saopštenju se ukazike i na težak položaj pripadnika romske zajednice, koji zahteva afirmativnu akciju medija, a ne vulgarnu satanizaciju.

“O ovom slučaju NDNV će obavestiti domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom manjinskih prava”, poručili su u NDNV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!