NDNV: Neprihvatljivo učešće novinara i urednika u kampanji za izbore za nacionalne savete

18 sep 2014

To je praksa koja se mora prekinuti zbog toga što je u suprotnosti sa konceptom medijskih sloboda, ali i dobrim ukusom

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas kao neprihvatljivo učešće pojedinih novinara i urednika medija u političkim kampanjama za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, koji će biti održani 26. oktobra ove godine.

NDNV je u saopštenju za javnost naveo da je primećeno da se u prethodnom periodu pojedini urednici i novinari medija na jezicima nacionalnih manjina nalaze na partijskim listama i da aktivno učestvuju u kampanjama.

“To je praksa koja se mora prekinuti zbog toga što je u suprotnosti sa konceptom medijskih sloboda, ali i dobrim ukusom”, navodi NDNV u saopštenju.

Dodaje se da novinari i urednici mogu da se bave aktivnim političkim angažmanom, ali da u tom slučaju imaju obavezu da prestanu da se bave uredničkim i novinarskim delovanjem.

NDNV podseća da Kodeks novinara Srbije jasno propisuje da „aktivno zagovaranje u političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji, ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim i uredničkim poslom“.

Takođe, u Kodeksu je navedeno da „novinari ne mogu da učestvuju u političkim kampanjama, da nose partijska obeležja ili da se izjašnjavaju u korist i u ime nekog političkog kandidata“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!