NDNV: Mađar so širi otvoreni rasizam i poziva na linč izbeglica i migranata

02 Oct 2016

List svojom uređivačkom politikom aktivno učestvuje u stvaranju moralne panike, u zastrašujućoj kampanji za referendum

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) optužilo je danas dnevni list na mađarskom jeziku Mađar so (Magyar Szo) da na zvaničnoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) “dominiraju otvoreni rasizam i pozivi na linč izbeglica i migranata”.

“Nažalost, ovakve sadržaje uredništvo Mađar soa ne samo da ne uklanja već ih, naprotiv, svojom uređivačkom politikom podstiče, aktivno učestvujući u stvaranju moralne panike u zastrašujućoj kampanji za referendum o obaveznim kvotama za razmeštanje migranata u zemljama EU, koji se danas održava u Mađarskoj, a na kojem pravo glasa imaju i građani Vojvodine sa dvojnim državljanstvom”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

To novinarsko udruženje je dodalo da je u tekstovima u Mađar sou, kojeg je nazvao “listom koji je praktično glasilo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM)”, već dolazilo do drastičnih kršenja novinarskih etičkih normi, pre svega u izveštavanju o izbegličkoj krizi.

“Podsećamo takođe da je u ovom listu nedavno izvršena još jedna politička čistka u nizu i da su iz njega oterani oni novinari koji su se protivili stranačkoj instrumentalizaciji lista i uopšte neprofesionalnoj i neetičkoj uređivačkoj politici”, piše u saopštenju.

Osnivač lista Mađar so je Nacionalni savet Mađara, telo u kojem SVM ima ubedljivu većinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!